Linkovi

SAD: Etanol ili hrana!?


Proizvodnja etanola u Sjedinjenim Državama iz godine u godinu raste i sada se jedna četvrtina kukuruza prerađuje u etanol

Cijene kukuruza na svjetskom tržištu su svakim danom sve veće. Razlog sasvim jednostavan - najgora suša u posljednjih pedesetak i više godina na žitorodnim poljima Sjedinjenih Država. Drugi, nešto manje bitan razlog povećanju cijena kukuruza je i to što raste i prerada te žitarice u etanol, sve prisutniju komponentu automobilskog goriva. Za cijenama kukuruza naviše će sasvim sigurno ići i cijene mesa, mlijeka, jaja.... Kukuruz, za etanol ili za hranu, sve je prisutnija dilema, sa mnogim pro i kontra argumentima.

Kako to za sada izgleda u Americi?

Proizvodnja kukuruza u ruralnim dijelovima Iowe doživjela je proteklih godina pravi bum. Grad Galva godinama je tavorio. Nove kuće sada su čest prizor. Za lokalnu školu izgrađen je i novi pozorišno-izložbeni centar. Farmeri, poput Alan Bennetta kupuju nove kombajne.

Bolji dani za Galvu počeli su puštanjem u rad fabrika za preradu kukuruza u etanol.

„Tri su fabrike nedaleko uokolo i tražnja kukuruza je velika“ - kaže Alan Bennett.

U američkom Kongresu je 2005. godine usvojen zakon o etanolu kao sastavnom dijelu benzina. Delayne Johnson, direktor jedne od fabrika, ističe:

„Sa više domaćeg etanola u benzinu, manje ovisimo od nafte sa Srednjeg Istoka.“

Proizvodnja etanola u Sjedinjenim Država iz godine u godinu raste i sada se jedna četvrtina kukuruza prerađuje u etanol. I upravo zbog toga je, tvrde ekonomisti, cijena kukuruza od 2005. godine porasla trostruko.

I farmer Bill Tentinger je veliki proizvođač kukuruza. Koristi ga i za tov svinja. Sa rezervom podržava preradu u etanol:

„Pretjerali smo .... i sada je kukuruz preskup kao stočna hrana.“

Zbog ovogodišnje suše uveliko je smanjen urod kukuruza. Neka polja su i bukvalno propala. Cijene su rekordno visoke. Zbog cijena hrane za stoku i perad koje će sasvim izvjesno porasti mnoge stočne i peradarske farme će otići u stečaj. Biće to novi udarac ekonomskom oporavku.

Smanjivanje proizvodnje etanola po mišljenju Alana Bennetta nije rješenje:

„To bi moglo značiti bankrot etanolskih fabrika. Moramo zadržati omjer od 10 posto našeg etanola u benzinu.“

Bill Tentinger, zbog ovogodišnje suže, kaže:

„Nisam od ljudi koji će raspravljati što je bolje - etanol ili hrana. Sada, međutim, trebamo promisliti što je racionalnije.“

Proizvodnja etanola je ekonomski snažna razvojna poluga. Cijene hrane su krupno svakodnevno pitanje. I rasprave „etanol ili hrana“ će trajati.
XS
SM
MD
LG