Linkovi

Američka ambasadorica u BiH: "Uspjeh svake zemlje u regionu ne zavisi samo od nje, nego i od njenih susjeda"


Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH.
Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH.

Američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini (BiH) Maureen Cormack kaže da su Sjedinjene Države posvećene očuvanju stabilnosti i cjelovitosti BiH.

Ona u u intervjuu za Radio Slobodna Evropa komentariše, između ostalog, i napade iz Banjaluke kako na američku ambasadu, tako i na politiku SAD-a, nedavno usvojenu deklaraciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, obrazovnom sistemu u BiH, te opasnosti od radikalnog islama.

"Vidimo širom svijeta da se borci na stranim ratištima žele vratiti u zemlje iz kojih su došli i trebamo da se fokusiramo na to da uključimo i druge institucije, sudove i tužilaštva, tako da, kada se oni vrate u svoje zemlje, da budu procesuirani na pravi način i da sudske odluke budu donesene u vezi sa ozbiljnim krivičnim djelima koji su počinjeni", navodi Cormack.

Ističe i da je regionalna saradnja svih zemalja zapadnog Balkana od ključne važnosti i Sjedinjene Države čvrsto podržavaju taj proces.

"Uspjeh svake zemlje u regionu ne zavisi samo od nje, nego i od njenih susjeda. U posljednje vrijeme, pored uspjeha, vidim i političke izazove, pitanja koja bivaju ispolitizirana i sve to nije ni od kakve koristi. Apelujem na političke lidere i predstavnike da ostave po strani te političke probleme i razlike, te nastave raditi zajedno", riječi su Maureen Cormack.

Cijeli intervju pogledajte putem linka na našoj Facebook stranici

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG