Linkovi

CORMACK: Ukinuti odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, ne samo suspendovati


Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH
Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH

Američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini (BiH) Maureen Cormack je kazala da odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH treba ukinuti, a ne samo suspendovati, kako je to najavio Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS).

Prije nego je objavljena u Službenim novinama RS, Dodik je rekao da će njegova stranka u Narodnoj skupštini RS izglasati suspenziju za tu odluku.

Opozicija u RS zatražila je objavu ranijih odluka Narodne skupštine RS, uključujući i onu o sprovođenju referenduma u Sudu i Tužilaštvu BiH iz 2015. godine.

Referendumsko pitanje išlo je u pravcu da se građani RS-a očituju o tome da li podržavaju da se odluke Suda i Tužilaštva BiH sprovode na teritoriji RS-a.

Cormack je kazala da nema potrebe odvlačiti pažnju sa važnih pitanja u BiH i da je neophodno raditi na jačanju pravne države, vladavine prava i ekonomskom napretku.

Na stav ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH da odluku o referendum nije dovoljno samo suspendovati, Dodik je odgovorio da se referendum nije zakazivao niti se odgađa zbog Cormack.

Dodik je mišljenja da se Cormack ne pridržava pravila vanjske politike predsjednika Donalda Trumpa, koji, kako kaže, ponavlja da se SAD neće miješati u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG