Linkovi

CORMACK: Vrlo jasna politika SAD-a prema BiH


Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH
Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) Maureen Cormack kazala je danas za RSE u Doboju da još nije čula da će odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH biti poništena nakon njenog objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske (RS).

Prema riječima američke ambasadorice, ove teme služe za odvlačanje pažnje javnosti sa stvarnih problema sa kojima se suočavaju građani.

„Dakle, ovdje čujemo raznorazne riječi koje govore o odgađanju, suspenziji, a ne govore o poništavanju odluke o referendumu. Mislim da su ovo sve distrakcije, odnosno da se odvlači pažnja od onoga što je najvažnije u ovoj zemlji, a to je otvaranje novih radnih mjesta, ekonomska situacija, dakle, ono što je uistinu potrebno građanima, kao što je i današnje otvaranje ove škole u Doboju, ono što treba obezbijediti obrazovanju za bolju budućnost“, kazala je Cormack.

Nakon nedavne izjave predsjednika RS Milorada Dodika u Novom Sadu da će ovaj bosanskohercegovački entitet i susjedna Srbija u budućnosti biti jedno, ambasorica Cormack kazala je za naš radio da je politika SAD-a prema BiH vrlo jasna.

„Politika SAD-a je konzistentna i vrlo jasna prema Dejtonskom mirovnom sporazumu koji podrazumijeva nezavisnu BiH sa jasnim granicama te države. Mi ćemo i dalje vrlo čvrsto podržavati takve stavove. Dozvolite da dodam da su vlasti Srbije i Vlada Srbije vrlo jasne po tom pitanju“, navela je ambasadorica.

Od januara ove godine Dodik se nalazi na crnoj listi SAD-a jer se ‘usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem provođenja Dajtonskog sporazuma’.

“Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Dajtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje”, saopšteno je tada iz ambasade SAD-a u BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG