Linkovi

Cordoba House na Manhattanu - džamija, kulturni centar ili 'kuća zla'?


Al Santora: Postaviti džamiju dva bloka od Nulte točke je apsurdno. Neki tvrde da će to biti ‘kulturni centar’ s bazenom i raznim mogućnostima rekreacije, no, na koncu – u istom kopleksu bit će i džamija

Upravni odbor njujorškog Manhattana prošlog je tjedna glasao o jednom od najspornijih problema ovoga grada posljednjih godina – planu o izgradnji džamije pored Nulte točke, mjesta na kojem su u New Yorku izvršeni teroristički napadi 11. rujna 2001. godine.

Emocije s obje strane kontroverze vrlo su uzburkane i istovremeno pokazuju i najbolje i najgore karakterne crte Njujorčana.

Na čijoj su strani Njujorčani možete pogoditi po tome kako nazivaju ovaj projekt: džamija, kulturni centar ili – u jednom ekstremnom slučaju – 'kuća zla'. Riječ je o objektu Cordoba House, nazvanom po gradu u Španjolskoj koji je u Srednjem vijeku bio središte islamske kulture i znanosti.

Newyorški Cordoba House trebao bi biti kompleks od 13 katova, a nalazio bi se dva ulična bloka od mjesta na Manhattanu gdje su nekad stajali tornjevi Svjetskog trgovinskog centra, srušeni u terorističkom napadu 11. rujna.

Predsjednik okruga Manhattan, Scott Stringer, jedan je od brojnih političkih i vjerskih čelnika koji podržavaju ovaj projekt. Na prošlotjednom sastanku, na kojem se glasalo 29 prema 1 u korist gradnje, Stringer je rekao: "Bilo je jasno da velika većina članova upravnog odbora naše zajednice odobrava ovaj projekt: izgraditi kulturni centar; napraviti ga međuvjerskim; voditi razgovore o rasnoj tolerantnosti te priznati da je ova zajednica puno pretrpila nakon 11. rujna i da je želimo ponovno izgraditi. Način na koji bi to trebali napraviti je da dovedemo sve ljude za stol."

Scott Stringer odgovara na kritke protivnika Cordoba House na ovaj način: kaže da ga konzervativci iz pokreta Tea Party napadaju jer na cijelu stvar gledaju kroz 'vlastiti fanatizam i mržnju'. Naš grad odbija mržnju, dodaje on. Jedino tako će, kaže, pobijediti u borbi s terorizmom - poštujući razlike među ljudima.

Vođa konzervativnog pokreta Tea Party, Mark Williams, projekt Cordoba House naziva ‘spomenikom napadačima od 11. rujna.’ Al Santora umirovljeni je zamjenik zapovjednika njujorških vatrogasaca. Njegov dvadeset-trogodišnji sin Christopher također je bio vatrogasac i poginuo je 11. rujna. Al Santora i njegova supruga na prošlotjednom su se sastanku izjasnili protiv izgradnje džamije. Santora kaže da obitelji žrtava smatraju područje Nulte točke svojevrsnim grobljem, svetim mjestom gdje počivaju njihovi sinovi i kćeri.

Al Santora kaže da kod mnogih Amerikanaca još uvijek vlada određena zbunjenost, jer nisu u stanju odvojiti al-Qaidu, terorističku grupu koja je odgovorna za napade 11. rujna, od umjerenog islama. Al Santora i njegova supruga misle da gradnja džamija na Nultoj točki predstavlja jednu vrst vjerske ili političke pobjede: "Postaviti džamiju dva bloka od mjesta napada je apsurdno. Oni nas pokušavaju razuvjeriti argumentima da će to biti ‘kulturni centar’ s bazenom i raznim mogućnostima rekreacije, no, na koncu – u istoj zgradi će biti soba za molitvu, odnosno džamija."

Al Santora kaže da ljudi koji donose odluke o tome kako bi trebalo urediti prostor oko Nulte točke ne žele uvažiti osjećaje i stavove obitelji žrtava.

No, glasnogovornica projekta Cordoba House za Glas Amerike je izjavila da će džamija 'predstavljati bogatstvo i raznolikost New York Cityja', te da će ovaj kompleks biti izraz dvoju temeljnih američkih vrijednosti, slobode govora i slobode vjere. Ona podsjeća protivnike izgradnje džamije da su i mnogi muslimani poginuli 11. rujna 2001., te dodaje da će Cordoba House služiti ne samo muslimanima, već i svim građanima New York Cityja kao i gostima tog grada - svih vjera.

XS
SM
MD
LG