Linkovi

Cook: 'Obama mora Amerikance podsjetiti na Reagana, a ne na Cartera'


Cook: 'Obama mora Amerikance podsjetiti na Reagana, a ne na Cartera'
Cook: 'Obama mora Amerikance podsjetiti na Reagana, a ne na Cartera'

Stephen Hess iz Instituta Brookings smatra da će Obamin reizbor najviše ovisiti o tome kolika će biti nezaposlenost u trenutku održavanja izbora.

Predsjednik Barack Obama najavio je da će se kandidirati za još jedan predsjednički mandat. Iako je predsjednik popularniji nego što je bio prije godinu dana, još uvijek je mnogo onih koji kritiziraju njegovu unutrašnju politiku kao i odluke vezane uz američku ulogu na svjetskoj sceni. Jim Malone razgovarao je s nekoliko washingtonskih analitičara o šansama Barack Obame da osvoji još jedan mandat.

Predsjednikova je popularnost znatno veća nego krajem prošle godine, kada je Republikanska stranka demokratima 'preotela' kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa. U anketama, pozitivno mišljenje o Obaminom mandatu ima oko polovica Amerikanaca.

Većina analitičara Obami daje neznatnu prednost u odmjeravanju sa – za sada nepoznatim - suparnikom iz Republikanske stranke, na predsjedničkim izborima u studenom sljedeće godine. Peter Brown sa sveučilišta Quinnipiac kaže da je posljednjih tjedana opet primjetan pad predsjednikove popularnosti – u trenutku kada se Amerikanci postupno okreću k izborima za Bijelu kuću: "Ovo je odlučan trenutak. Ako se njegova popularnost spusti na oko 30 posto, to će za Obamu biti priličan problem."

Predsjednikova popularnost najčešće je vezana uz ekonomsku situaciju, odnosno njezinu percepciju u javnosti. Njoj je pogodovala činjenica što je stopa neuposlenosti pala na 8.8 posto, najniže u posljednje dvije godine. Stephen Hess iz Instituta Brookings smatra da će Obamin reizbor najviše ovisiti o tome kolika će biti nezaposlenost u trenutku održavanja izbora.

I Larry Sabato sa Sveučilišta Virginije smatra da je biračima ekonomija najvažnija: "U konačnici, birače ne zanima zbog čega je ekonomska situacija dobra ili loša. Predsjednik upravo na tom pitanju ili gubi ili dobiva."

Ali, i vanjska bi politika mogla biti važna. Američka je vojska, uz angažman u Afganistanu i Iraku, uključena i u libijsku operaciju – dok je u nizu zemalja Srednjeg istoka politička situacija vrlo nestabilna.

Analitičar Charles Cook kaže da će kampanja Baracka Obame biti koncipirana poput Reaganove iz 1984. Glavna opasnost za Obamu leži u mogućnosti da njegov reizbor Amerikance podsjeti na Jimmyja Cartera, koji 1980. nije uspio osvojiti drugi mandat – kaže Charles Cook: "Obamu treba brinuti mogućnost da će podsjetiti na Cartera - na vrijeme kada Amerika nije mogla kontrolirati niz događaja u inozemstvu i doimala se bespomoćnom. Cilj mu treba biti da bude kao Ronald Reagan. I on je imao neuspjeha, ali ekonomija se za njegovog prvog mandata ipak oporavila a kampanja mu je imala optimističan i ponosan ton."

Larry Sabato smatra da je predsjednik Obama u izvjesnoj prednosti zbog toga što u ovom trenutku nije jasno koji bi ga od republikanskih političara mogao pobijediti. Naime, niti jedan od mogućih kandidata Republikanske stranke još nije službeno najavio svoju kandidaturu. To predsjedniku Obami daje prednost na medijskoj sceni, a i kada je riječ o sakupljanju donacija za kampanju – kaže Larry Sabato.

XS
SM
MD
LG