Linkovi

Mladi Amerikanci uče o političkom procesu sudjelujući u njemu


Kroz program Girls Nation, studenti uče o političkom procesu i demokraciji
Kroz program Girls Nation, studenti uče o političkom procesu i demokraciji

Studenti uče tako što i sami prolaze kroz politički sistem, radije nego da ga uče iz udžbenika.

Svi Amerikanci stariji od 18 godina imaju pravo glasati. Ali studenti mlađi od 18 godina obično uče o američkoj politici u srednjoj školi ili od svojih roditelja. Interes za politiku raste u godinama predsjedničkih izbora, kao što je ova, upravo kada trebaju započeti konvencije političkih stranaka. Novinarka Glasa Amerike Carolyn Presutti nam predstavlja dva programa u kojima mladi Amerikanci uče o politici sudjelujući u tom procesu, radije nego učeći iz udžbenika.

Girls Nation u Marylandu organizira konvencijski dan. Ovi učenici srednje škole bi mogli biti buduće američke političke zvijezde. Po dva učenika iz svake savezne države su izabrana da pohađaju ovaj program. Oni ovdje uče na koji način Sjedinjene države biraju svoje lidere, biranjem vlastitih lidera.

Naša platforma sadrži šest tačaka i zasniva se na stvarima koje su nam prioriteti, kaže Grace Flaherty iz Federalističke stranke.

U našem fokusu su međunarodni odnosi i razvoj prijateljskih odnosa sa drugim zemljama, kaže Riya Patel iz Nacionalne stranke.

Dvije izmišljene političke stranke prisustvuju svojim konvencijama i tu su da čuju šta imaju reći njihovi predsjednički kandidati. Delegati glasaju na tajnom glasanju. Na stvarnim konvencijama je, naravno, atmosfera mnogo bučnija. I delegati tamo otvoreno glasaju za nominirane koji su već izabrani.
Ali u programu Girls Nation, studenti uče tako što i sami prolaze kroz politički sistem, radije nego da ga samo posmatraju. I to je tehnika koja se primjenjuje u cijeloj zemlji. U Richmondu, na primjer, političari podučavaju mlade lidere u Virginia State House. David Mills se nalazi na čelu demokratske stranke te savezne države. Ken Cuccinelli je republikanski ministar pravde za tu saveznu državu. Među ostalim političkim sposobnostima, studenti uče kako da dosegnu do glasača putem kampanja izravnim poštanskim putem. Dan se završava obilaskom guvernerove kuće. I razmišljanju o vlastitoj budućnosti. Naravno, većina tih studenata neće živjeti u guvernerskoj kući niti će se kandidirati za predsjednika. Ali ovakvi programi im daju sposobnosti da budu informirani građani i aktivni glasači, koji shvataju demokratski proces.

Mladi Amerikanci uce o politickom procesu-kroz sudjelovanje u njemu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00
XS
SM
MD
LG