Linkovi

Šta donosi vanjska politika novog američkog predsjedničkog mandata?


Demokrate ove sedmice odgovaraju na optužbe republikanaca koji su vanjsku politiku Obamine administracije nazvali slabom i bez fokusa

Demokrate ove sedmice odgovaraju na optužne republikanaca koji su vanjsku politiku Obamine administracije nazvali slabom i bez fokusa. Bivša državna tajnica Madeleine Albright je, u intervjuu za Glas Amerike, stala u odbranu Obamine vanjske politike.

Krvoproliće u Siriji. Republikanci kažu da ga demokrate ignoriraju i da ne čine dovoljno. Kada su u pitanju Afganistan i Irak, demokrate uzvraćaju da republikanci ne žele okončati sukob u tim zemljama, i da žele započeti ratove u Siriji i Iranu. Predsjednik Obama je započeo novi sporazum START sa Rusijom 2010. Njegov protivnik Mitt Romney je rekao da bi to mogla biti Obamina najgora politička greška, navodeći da ona u pitanje dovodi američku sigurnost i udovoljava zahtjevima Rusije. Bivša državna tajnica Madeleine Albright, koja je služila u demokratskoj administraciji, kaže;

Romnijeva izjava da je Rusija naš politički problem broj jedan je življenje u prošlosti. Rusija je komplicirana zemlja, ali joj iznenada dati taj status je potpuni nedostatak shvatanja međunarodne situacije i problema u svijetu u 21-om vijeku, kaže Madeleine Albright.

Brian Darling iz Fondacije Heritage se međutim ne slaže.

Romnijeva vanjska politika nije uopće zastarjela. Ona se vraća u vanjsku politiku Reaganove ere, a to je mir kroz snagu. Kao i u eru George W. Busha koja je vjerovala u jaku ruku, napad na neprijatelja i preduhitrenje prijetnji svijetu, kaže Brian Darling.

Gospođa Albright kaže da je razlika između dvije stranke ta da demokrate biraju da koriste diplomaciju, radije nego snagu.

Od ključne je važnosti slušati druge zemlje, zajednički rješavati pitanja. To je znak američke snage.

Condoleeza Rice je bila državna tajnica u republikanskoj administraciji. Na republikanskoj konvenciji prošle sedmice, ona je rekla da predsjednik Obama nije razjasnio svoju vanjsku politiku.

Mi nemamo izbora. Ne možemo oklijevati da vodimo, a ne možete voditi iz pozadine, rekla je ona.

Očekuje se da će predsjednik Obama objelodaniti dodatne detalje vanjske politike svog drugog mandata u svom govoru sutra navečer. Naravno, od obojice kandidata ćemo čuti još dosta toga u naredna dva mjeseca, prije izbora u novembru.

Sta donosi vanjska politka nove americke administracije?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
XS
SM
MD
LG