Linkovi

U pucanjavi u Arizoni tesko ranjena zastupnica u Kongresu, a federalni sudija ubijen


Haos pred samoposlugom gdje je napadac otvorio vatru
Haos pred samoposlugom gdje je napadac otvorio vatru

Vatra je otvorena u gradu Tucson, Arizona, ispred samoposluge, a dosadasnji broj mrtvih je najmanje pet osoba

Američka kongresnica Gabrielle Giffords iz Arizone pogođena je iz vatrenog oružja tijekom jednog javnog skupa u svojoj saveznoj državi. Novinska izvješća kažu da je ova demokratska kongresnica pogođena metkom u glavu, kao jedna od 12 žrtava ispred trgovine hranom u Tucsonu gdje se održavao skup. Američki Nacionalni javni radio javio je da je šerif okruga Prima, gdje se Tucson nalazi, rekao kako je gospođa Giffords i šest drugih osoba ubijeno. Međutim, glasnogovornica bolnice u Tucosnu je izjavila da je kongresnica na životu i da se nalazi na operaciji.

Predsjednik Obama je nazvao ovaj napad "neizrecivom tragedijom". Predsjedatelj Zastupničkog doma John Boehner je izjavio da je užasnut ovim napadom i nazvao ga je "besmislenim". Četrdesetogodišnja gospođa Giffords održavala je skup za svoje glasače u trgovini hranom. Ovu pucnjavu istražuje Savezni ured za istrage FBI, a osoba osumnjičena za napad nalazi se u pritvoru. Grad Tucson nalazi se na jugu savezne države Arizone, opko 130 kilometara od meksičke granice.

U studenom gospođa Giffords je izabrana na treći mandat u Zastupničkom domu. Prvi je put izabrana 2006. godine. U ožujku prošle godine bila je jedna od najmanje deset članova Zastupničkog doma kojoj su prijetili zbog podrške zakonskom prijedlogu o reformi sustava zdravstvene zaštite. Ulaz u njen ured u Tucosnu bio je vanadaliziran.

Kongresnica Gabrielle Giffor počela je svoj treći mandat ovaj tjedan. Na izborima u studenome tijesno je pobijedila protiv kandidata kojeg je podržavao konzervativni Pokret čajanke. Ova zastupnica smatra se umjerenom demokratkinjom i članica je Koalicije plavog psa u Zastupničkom domu koja okuplja umjerene i konzervativne demokrate, čiji se broj znatno smanjio nakon izbora u studenome. Tijekom svojih mandatna u Kongresu gospođa Giffords je služila kao članica Odbora za znanost i tehnologiju i Odbora za oružane snage. Prije dolaska u Washington bila je članica oba doma zakonodavnog tijela Arizone. Udata je za astronauta Marka Kellyja.

XS
SM
MD
LG