Linkovi

Odlazeći Kongres jedan od najproduktivnijih


Odlazeći Kongres jedan od najproduktivnijih
Odlazeći Kongres jedan od najproduktivnijih

U 2011. predsjednik Barack Obama će, vjerovatno, morati ići vrlo osjetljivom linijom kako bi radio sa podjeljenim Kongresom.

Većina političkih analitičara se slažu da je sadašnji Kongres bio jedan od najproduktivnijih u proteklih 100 godina. Ali mnogi eksperti se plaše da će novi Kongres, koji startuje u januaru voditi još izraženiju uskostranačku politiku, otežavajući rješavanje ključnih problema sa kojima se susreću Sjedinjene Države.

Nancy Pelosi, dosadašnja predsjedavajuća Zastupničkog doma, je upalila svjetlo na božićnoj jelci, dok se sadašnji članovi Kongresa pripremaju za praznike.

Demokrati su, na izborima u novembru, izgubili većinu u Zastupničkom domu, i to znači da će republikanac John Boehner, vjerovatno, biti novi predsjedavajući.

Odlazeći Kongres jedan od najproduktivnijih
Odlazeći Kongres jedan od najproduktivnijih

Demokrati još imaju tijesnu većinu u Senatu, tako da će vlast biti podjeljena.

Politički eksperti se slažu da će odlazeći Kongres ostati u istoriji kao jedan od najproduktivnijih.

Norman Ornstein je iz konzervativnog instituta American Enterprise:

"Možda je inronično, ali 111 Kongres odlazi kao jedan od najproduktivnijih u smislu donošenja zakona, sigurno u našem životu, a vjerovatno u 20-tom vijeku.

Ovaj Kongres, kojeg su Amerikanci uveliko ocrnili, većina njih vjerujući da ništa nije uradio, drugi vjerujući da uradjeno nije dobro, ali se on može porediti makar sa 89-tim Kongresom i sprovodjenjem unutarnjih reformi predsjednika Lyndona Johnsona."

Medju njegovim ostvarenjima su sveobuhvatna reforma zdravstvene zaštite i ključna reforma financijskih institucija.

Ornstein kaže da su Amerikanci manje glasali za Demokrate zbog velike nezaposlenosti.

Medju Republikancima, oni su izabrali veliki broj pripadnika pokreta "Čajanki", koji zagovaraju smanjivanje poreza i ograničenu ulogu vlade.

Odlazeći Kongres jedan od najproduktivnijih
Odlazeći Kongres jedan od najproduktivnijih

Dolazeći republikanski kongresmen, Tim Scott je jedan od njih. On kaže da će novoizabrani članovi podsticati promjene:

"Mislim da ćemo bez sumnje nas 83, od kojih su trećina u Republikanskoj konferenciji, imati mogućnost da ostvarimo značajan i brz uticaj."

Ornstein smatra, sobzirom da su umjerne Demokrate i Republikance zamjenili tvrdokorni novi članovi, da će politika u Washingtonu biti još više polarizovana:

"Ja sam u Washingtonu 41 godinu i podjele u Kongresu nikada nisu bile gore. Često smo imali izražene napetosti, sa impeachmnetom predsjednika Nixona. Imali smo impeachment predsjednika Clintona, imali smo rat u Vijetnamu, imali smo istragu prodaje oružja Iranu, periode u kojima su napetosti izmedju dvije partije bile jako velike. Ali ovo je još gore."

David Hawkings iz prvatne publikacije Congressional Quarterly kaže da će republikancima predvodjeni Zastupnički dom biti u stanju da se suprostavi predsjedniku:

"Oni mogu pozivati na saslušanja, mogu provoditi mnoge istrage, mogu pozivati suradnike predsjednika Obame i članove njegovog kabineta u Kongres kako bi ih napadali i kritikovali pred kamerama. I, mislim da će toga biti dosta, čak i ako ne bude mnogo nove legislature"

Predsjednik Obama je, prihvatanjem smanjivanja poreza za sve Amerikance, uključujući i najbogatije, pokazao da je spreman na kompromis sa republikancima.

Ali je povrjedio članove vlastite partije, koji smatraju da je predsjednik žrtvovao ključne principe demokratske partije.

U 2011. predsjednik će, vjerovatno, morati ići vrlo osjetljivom linijom kako bi radio sa podjeljenim Kongresom.

XS
SM
MD
LG