Linkovi

Pred kongresne izbore u Americi


Pred kongresne izbore u Americi
Pred kongresne izbore u Americi

Počinje, dakle, završna faza izborne kampanje za Kongres. Predsjednik Obama je u ofanzivi i predlaže nova smanjenja poreza i izdvajanja za infrastrukturne projekte kako bi se ojačala ekonomija i otvorila nova radna mjesta.

Ankete pokazuju da opozicioni Republikanci imaju jasnu prednost nad Demokratima te se očekuje da će Demokratska stranka predsjednika Obame vjerovatno pretrpjeti velike gubitke na kongresnim izborima u novembru. No predsjednik Obama se protiv republikanskog zamaha bori objavljivanjem novih mjera za podsticaj ekonomije. Počinje, dakle, završna faza izborne kampanje za Kongres. Predsjednik Obama je u ofanzivi i predlaže nova smanjenja poreza i izdvajanja za infrastrukturne projekte kako bi se ojačala ekonomija i otvorila nova radna mjesta. Na skupu u blizini Clevelanda u Ohio-u predsjednik Obama je naglasio da su Amerikanci frustrirani visokom nezaposlenošću te je opozicione Republikance optužio da izazvani strah koriste za vlastitu političku dobit:

- Dosta toga se promijenilo od kad sam posljednji put bio ovdje tokom kampanje, ali nije se promijenio izbor pred kojim se nalazi ova zemlja. Još uvijek je strah nasuprot nade, prošlost nasuprot budućnosti. Još uvijek se radi o izboru između povratka na staro i kretanja ka novom. O tome se radi na ovim izborima, to su pitanja s kojima ćete se suočiti u novembru.

Predsjednik Obama je nekoliko puta kritički spomenuo vodju Republikanaca u Zastupničkom domu, Johna Boehnera koji je iz Ohio-a i koji je u svom ranijem govoru u Clevelandu nekoliko puta kritizirao ekonomske mjere predsjednika Obame:

- Predsjednik Obama treba da traži i prihvati ostavke članova svog ekonomskog tima, počevši s ministrom finansija Timothy-em Geithnerom, i Larry-em Summersom, šefom Nacionalnog ekonomskog vijeća.

Boehner je od predsjednika Obame zatražio da produži poreske olakšice uvedene u doba predsjednika George-a Busha, a koje bi obuhvatile sve Amerikance, neovisno o tome koliko zarađuju. Predsjednik Obama želi zadržati porezne olakšice, ali ne i za one čiji godišnji prihod prelazi 250 iljada dolara. Demokrati trenutno imaju većinu u Zastupničkom domu i u Senatu, no Boehner se nada da će on postati predsjedavajući Zastupničkog doma, osvoje li Republikanci dovoljno glasova.

David Mark je urednik internet i štampanog izdanja lista Politico. On kaže da predsjednikove ekonomske inicijative vjerojatno neće imati veliki utjecaj na izbore zato što bi mjeseci prošli prije njihove primjene, čak i da ih Kongres odmah usvoji:

- To je glavni problem za predsjednika. U zemlji je visoka stopa nezaposlenosti, bruto društveni proizvod stagnira a ni drugi ekonomski pokazatelji nisu najbolji. Dok je to tako, ekonomija će biti predsjednikov glavni problem.

William Galston iz Instituta Brookings se slaže:

- Ljudi imaju svoj stav o ekonomiji i znaju kako je njima samima. Mislim da su donijeli mišljenje i o predsjedniku. To, međutim, ne znači da se raspoloženje od kongresnih izbora do predsjedničkih izbora 2012. godine ne može promijeniti.

No, za sada predsjednik Obama više je usmjeren na kongresne izbore, do kojih je ostalo manje od dva mjeseca, nego na svoj reizbor, tek za dvije godine.

XS
SM
MD
LG