Linkovi

SAD: Zlatna medalja Kongresa za Aung San Suu Kyi


Zlatna medalja Kongresa sa likom Rose Parks, žene čija je hrabrost bila jača od segregacijskih zakona
Zlatna medalja Kongresa sa likom Rose Parks, žene čija je hrabrost bila jača od segregacijskih zakona

Članovi američkog Kongresa Zlatnu medalju dodjeluju samo onda kada ocijene da je to odgovarajuće, a ne po nekom ustaljenom, svakogodišnjem, protokolu.

Aung San Suu Kyi, liderki burmanske opozicije, sutra će biti uručena Zlatna medalja Kongresa Sjedinjenih Američkih Država. Ona je posljednja u nizu dobitnika tog najvišeg američkog građanskog, civilnog odličja. Kongres joj tim činom odaje priznanje za hrabrost i istrajnost u borbi za demokratiju i poštivanje ljudskih prava.

Donald Ritchie, specijalista za povijest američkog Kongresa ističe:

„Zlatna medalja je čin odavanja počasti za izuzetna ostvarenja Amerikancima, ali i onim pojedincima iz cijelog svijeta kojima se Amerikanci dive i koje poštuju.“

Prva Zlatna medalja dodijeljena je 1776. godine generalu George Washingtonu. Tom medaljom Kongres je odao priznanje i prionirima američke avijacije Orvillu i Wilburu Wrightu, glumcu Johnu Waynu, kompozitoru Aaronu Coplandu čije su "Fanfare za običnog čovjeka" postale jedna od najpoznatijih kompozicija američke klasične muzike.

Dobitnici su i američki predsjednici Harry Truman, Ronald Reagan i Gerald Ford, pronalazač Thomas Edison, pjevač Frank Sinatra, slikar Andrew Wyeth, sportisti Jesse Owens i Jackie Robinson, pjesnik Robert Frost, generali George Marshall i Douglas MacArthur, kompozitor George Gershwin i Walt Disney, tvorac nezaboravnih crtanih filmova.

Dobitnici Zlatne medalje ne-Amerikanci su Britanci Winston Churchill i Tony Blair, Južnoafrikanac Nelson Mandela, papa Ivan Pavao Drugi, preživjeli holokausta Elie Wiesel i Majka Tereza.

Zlatne medalje Kongresa su unikatne, specijalno dizajnirane i iskovane u američkoj kovnici novca, naglašava gospodin Rithcie i dodaje da oduvijek nije bilo tako:

„Prve medalje, one dodijeljene u 18. stoljeću, bile su iskovane u Parizu, jer u tadašnjim Sjedinjenim Državama nije bilo mogućnosti za kreiranje tako visokog odličja. Medalje su prava umjetnička djela, kreirana prema ličnosti kojoj se odaje počast i priznanje.“

Zlatna medalja Kongresa dodjeluje se na svečanosti u okrugloj dvorani kongresnog zdanja na Capitol Hillu. No, to nije pravilo bez izuzetka.

Kanadskom ambasadoru Kennethu Tayloru Medalja je 1981. godine uručena u Bijeloj kući kao počast za izuzetnu diplomatsku hrabrost.

„U ovom slučaju riječ je o neobičnim okolnostima. U to vrijeme u Iranu mnogi američki diplomati su uzeti kao taoci. Kanadska ambasada pružila je utočište za više Amerikanaca i time ugrozila vlastitu sigurnost. Kongres je dodjelom Zlatne medalje, koju je kanadskom ambasadoru Kenethu Tayloru uručio predsjednik Reagan, iskazao zahvalnost za taj čin“ – objašnjava gospodin Ritchie

I za kraj još jedna bitna sitnica koja ilustruje izuzetnost Zlatne medalje kao priznanja. Članovi američkog Kongresa tu medalju dodjeluju samo onda kada ocijene da je to odgovarajuće, a ne po nekom ustaljenom, svakogodišnjem, protokolu.
SAD: Zlatna medalja Kongresa za Aung San Suu Kyi
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00
XS
SM
MD
LG