Linkovi

Privremena blokada američke vlade sve izvjesnija


Američki Senat je odbio mjeru kojom se odredjuje privremeni budžet američke vlade - a koju je predložio republikancima prevodjeni Zastupnički dom Kongresa. Time je sve izvjesnije stupanje na snagu djelomične blokade rada vlade, čime bi se do daljnjeg suspendirale sve vladine usluge osim onih najosnovnijih.

Senat u kojem je demokratska većina, je glasao s 54 glasa protiv naprema 46 glasova za prijedlog mjere potrošnje, i time je propala još jedna šansa za dogovor o privremenoj potrošnji. U prijedlogu mjere je medjutim stajalo da se predsjednikov Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju za Amerikance , odgodi na godinu dana.

Prije toga je predsjednik Obama izjavio da se još uvijek nije pomirio s time da će do blokade doći , te da će razgovarati s kongresnim liderima. Predsjednik je kazao da svi koji imaju udjela u ovoj situaciji moraju sjesti i otvoreno i pošteno pregovarati, ali je dodao da je jedino što ne smije doći u pitanje povišenje granice američkog duga, jer, kazao je gospodin Obama, dolar je moneta rezervi i s tim se ne smije igrati.

Republikanski zakonodavci su inače u subotu rano ujutro usvojili mjeru potrošnje vlade, ali prema njoj bi se na godinu dana odgodili ključni dijelovi Zakona o zdravstvenom osiguranju, popularno nazvanog Obamacare, kojem je namjera obezbijediti zdravstveno osiguranje za milione neosiguranih Amerikanaca.

Kongresmen Dana Rohrbacher, Republikanac iz Kalifornije je tom prilikom rekao:

"Hajde da to odgodimo na jednu godinu. Hoćete li prihvatiti kompomis? Ako se blokira rad naše vlade, onda će to biti jer niste htjeli prihvatiti kompromis koji vam Republikanci nude.

Medjutim, lider demokratske većine u Senatu, Harry Reid, se zarekao da republikanska verzija mjere potrošnje neće usvojiti, objasnjavajuci:

Neće se od nas iznudjivati kompromis.Nećemo pregovarati pod takvim uvjetima.


Ako ništa ne bude usvojeno dogovorom dva doma američkog Kongresa do pomoći večeras (ponedjeljak), sve osim onih najosnovnijih vladinih usluga će obustaviti rad.

Demokrati kažu da prijedlog zakona o zdravstvenom osiguranju omogućava osobama s niskim primanjima i ljudima koji nemaju zdravstveno, da ga nabave po male pare, što bi se nadoknadilo novcem poreznih obveznika. U tom slučaju bi obitelji koji sada nisu osigurane, mogle izbjeći financijsku propast u slučaju neke ozbiljne bolesti.

Medjutim republikanci kažu da je prijedlog nesredjen, zbunjujući i jednostavno nespreman za usvajanje. Oni dodaju da bi takav zakon naškodio ekonomiji tako što bi se nametnuo dodatni porez, i mali biznisi prisilili da obezbijede zdravstveno osiguranje za svoje uposlenike.
XS
SM
MD
LG