Linkovi

Kongresno saslušanje o radikalizaciji unutar muslimanskih zajednica u Americi


Prisutni u kongresnoj dvorani tokom saslušanje o radikalizaciji muslimanskih zajednica u Americi
Prisutni u kongresnoj dvorani tokom saslušanje o radikalizaciji muslimanskih zajednica u Americi

Saslušanje je otvorilo raspravu o tome kako se Sjedinjene Države trebaju odnositi prema islamskim teroristima koji su rodjeni Amerikanci, a da pri tome ne osudjuju ni jedan segment populacije.

Jučerašnje saslušanje u američkom Kongresu o radikalizaciji unutar muslimanskih zajednica u Sjedinjenim Državama proteklo je sa dosta emocija. Prema organizatorima, saslušanjem se želila podstaknuti rasprava o tome kako se na najbolji način suprostavljati domaćem terorizmu uz istovremeno poštivanje američkih gradjanskih sloboda i religijske različitosti. Medjutim, mnogi su protestirali što se saslušanje ograničilo samo na jednu religijsku skupinu.

Devet i pol godina je prošlo od terorističkih napada povezanih sa al-Qaidom koji su ostavili neizbrisiv trag u Sjedinjenim Državama. Kasnije, američki muslimani su bili iza terorističkih napada - bombaškog napada na Times Squeru i metrou u New Yorku. Nove etikete su se pojavile u američkom svakodnevnom govoru: radikalni islam, domaći terorizam, muslimanski ekstremizam.

Peter King, predsjednik Komiteta za domovinsku sigurnost
Peter King, predsjednik Komiteta za domovinsku sigurnost

Američki muslimani su uvrjedjeni. Oni kažu da te fraze napadju cijelu zajednicu, a ne pojedince koji su prijetnja Sjedinjenim Državama. Uz takvu napetost na stotine ljudi se okupilo na saslušanju u Kongresu.

"Mi se trebamo angažovati. To je jedini način da stvari promjenimo iznutra", kaže žena koja je došla da prati saslušanje.

"Kako bi se osjećali da su jevrjestvo ili kršćanstvo stavljeni pred sud", komentariše drugi prisutni.

Predsjeednik Komiteta za domovinsku sigurnost, Peter King je otvorio saslušanje odgovarajući na kritike:

"Povlačenje bi bila kukavička predaja političkoj korektnosti i odbacivanje onoga što vjerujem da je ključna odgovornost ovog komiteta, a to je zaštita Amerike od terorističkih napada."

Demokratski zastupnik Bennie Thompson je, medjutim, upozorio:

"Mi moramo biti oprezni da naše riječi ne budu zapaljive."

Demokrata Keith Ellison, prvi musliman izabran u američki kongres je doveo u pitanje samu ideju o saslušanju:

"Ovo je u samoj srži stereotipno i traženje žrtvenog jarca."

Keith Elliot, kongresmen, prvi musliman izabran u američkom Kongresu
Keith Elliot, kongresmen, prvi musliman izabran u američkom Kongresu

Emocije su prevladale kada je Ellison govorio o mladom pripadniku hitne pomoći u New Yorku, inače muslimanu koji je poginuo dok je medju prvim pružao pomoć žrtvama napada 11. septembra.

Dok je Melvin Bledsoe iz Tenesija objašnjavao kako je njegov sin Carlos u 19 godini prešao na islam, radikalizovan u Sjedinjenim Državama, završio na treningu terorista u Jemenu i kasnije uhapšen zbog ubistva američkog vojnika:

"Mi ne govorimo o svim muslimanima. Mi govorimo o onima koji se kriju iza umjerenih muslimana. Oni su ti koji su prijetnja Americi. Prijetnja našoj djeci."

Saslušanje je potstaklo emocije medju zastupnicima:

Sheila Jackson Lee, demokratski zastupnik

"Poražava me ovo saslušanje bez činjenica", rekla je demokratski zastupnik Sheila Jackson Lee.

"Vrijeme vam je isteklo, opmoenu je predsjedavajući Peter King.

Zastupnica Jackson je spomenula naciste, ku klux klan, ali joj je predsjednik King oduzeo riječ.

„To je nečuveno“, odgovorila je ona.

Carlos Bedsoe iz Tenesija svjedoči u Kongresu
Carlos Bedsoe iz Tenesija svjedoči u Kongresu

Zuhdi Jesser, američki musliman, lječnik po profesiji kaže da muslimani trebaju prestati govoriti o diskriminaciji i usmjeriti se na problem.

"Žalosno je da su neki od najboljih izvještaja o radikalizaciji napravljeni od onih koji nisu muslimani, kao policijski izvještaj u New Yorku. Većina muslimanskih grupa je osudilo izvještaj, kojeg smo ustvari trebali napraviti mi muslimani", kaže Jesser.

Nova grupa jevrejskih, muslimanskih i kršćanskih lidera „Rame uz rame“ kaže ih neće podjeliti akcija u Kongresu, obećavajći da će se njihova riječ čuti.

"Uvijek kada je neka grupa izdvojena zbog svoje vjere mi ćemo stati u odbranu rame uz rame, uvijek kada je to neophodno", rekao je pripadnik te grupe Mark Palvin.

Saslušanje je otvorilo raspravu o tome kako se Sjedinjene Države trebaju odnositi prema islamskim teroristima koji su rodjeni Amerikanci, a da pri tome ne osudjuju ni jedan segment populacije. Takve rasprave će, očito, potrajati. Republikanski zastupnik Peter King je jučer rekao da je to tek prvo u seriji planiranih saslušanja.

XS
SM
MD
LG