Linkovi

SAD: Nova radna mjesta i veći porezi bogatim – da i ili ne?


SAD: Nova radna mjesta i veći porezi bogatim – da i ili ne?
SAD: Nova radna mjesta i veći porezi bogatim – da i ili ne?

Nedavne anktete pokazuju da 76 odsto Amerikanaca podržava nastojanja federalne vlade da sačuva radna mjesta finansijski pomažući gradovima i okruzima koji iz svojih nedovoljnih budžeta plaćaju učitelje, policajce, vatrogasce.....

Zakon koji je inicirao predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama da se gradovima i okruzima koji se suočavaju sa manjkovima u budžetima osigura finasijska pomoć federalne vlade i tako sačuvaju mnoga radna mjesta učitelja, policajaca i vatrogasaca nije prošao u Senatu američkog Kongresa. Senatori su glasali 50 za, 50 protiv. Za usvajanje tog zakona, kojim bi se osiguralo 35 milijardi dolara iz malog povećanja poreza onim Amerikancima koji zarađuju milione dolara, trebalo je najmanje 60 glasova za.

Učitelji, policajci i vatrogasci stigli su i na Capitol Hill sa kratkom i jasnom porukom senatorima i kongresmenima:

Usvojite zakon..... – skandirali su.

Otpuštena nastavnica Cherine Akbari, osim izgubljenog posla, može ostati i bez, na kredit kupljene, kuće. Ipak....

„Djeca, učenici su ti koji najviše gube.... Nisam ja toliko bitna...“

Manji broj policajaca je također gubitak kaže Jeniffer Pierce, policajka:

„Ako nas nema onoliko koliko je potrebno biće nas manje na ulicama, kriminal se rasti... kao što se to već dešava...“

U zgradu Kongresa pristiglim učiteljima, policijacima i vatrogascima nenadano se pridružio i potpredsjednik Joe Biden:

„Zatvaranje obdaništa imaće dugorošne posljedice na razvoj djece.... zbog provala u kuće i pljački mnogi životi će biti ugroženi jer policajci neće moći stići za ni za pet minuta, ni za pola sata.“

Ukupan prijedlog zakona predsjednika Obame o osiguranju 476 milijardi dolara za očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta u Kongresu nije prošao. Sada je podijeljen na segmente i Demokrati pokušavaju progurati onaj dio o federalnoj pomoći gradovima i okruzima sa budžetskim deficitima.

Republikanci su protiv. Senator Mitch McConnell tvrdi:

„Ponovo i ponovo.... predsjednik traži da Kongres učini nešto na povećanju zapošljavanja. A jedino što bi time dobili je veći nacionalni dug, više vladine regulative i manje radnih mjesta.“

Republikanci su jedinstveni u protivljenu da se povećanjem poreza bogatim finasiraju programi zapošljavanja. Senator Jon Kyl ističe:

„Povećanje poreza je pogrešan lijek za ozdravljenje naše ekonomije.“

Umjesto toga, Republikanci se zalažu za oštro kresanje vladinih troškova zarad poboljšanja fiskalnog zdravlja i za deregulaciju ekonomije.

Sindikalne unije učitelja, policajaca i vatrogasaca televizijskim oglasima obraćaju se američkoj javnosti upozoravajući na posljedice.

I predsjednik Obama takođe nastoji održati pritisak.....

„Moramo ljudima osigurati posao sada i odmah. Mislim da većina Amerikanaca to shvata“ – isticao je i prilikom nedavnih susreta sa građanima Sjeverne Karoline i Virdžinije.

I nedavne anktete pokazuju da 76 odsto Amerikanaca podržava nastojanja federalne vlade da sačuva radna mjesta finansijski pomažući gradovima i okruzima koji iz svojih nedovoljnih budžeta plaćaju učitelje, policajce, vatrogasce.....

XS
SM
MD
LG