Linkovi

SAD: Jačim snagama protiv ISIL-a


Ministar odbrane SAD Ash Carter
Ministar odbrane SAD Ash Carter

Pentagon za sada ne precizira jačinu specijaliziranih, ekspedicijskih , snaga koje će biti upućene na iračko tlo.

Američki ministar odbrane Ash Carter najavio je da će Sjedinjene Države u borbu protiv militanata i terorista takozvane Islamske države uputiti specijalizirane, ekspedicijske, snage u Irak čime će se vršiti dodatni, snažniji pritisak na ISIL i u Iraku i u Siriji. Ministar Carter je o tome govorio na saslušanju u Kongresu, tokom kojeg je više članova Zastupničkog doma dovelo u pitanje dosadašnju strategiju predsjednika Obame protiv ISIL-a. Naime, i nakon prošlomjesečnih terorističkih napada u Parizu, mnogi članovi Kongresa, Republikanci u većini, ocijenili su da Bijela kuća ne čini dovoljno da bi se porazili militanti Islamske države.

Jučer, pred članovima Odbora za oružane snage Zastupničkog doma Kongresa, ministar Carter je, pored ostalog, rekao:

"U punoj koordinaciji sa vladom Iraka rasporedićemo specijalne jedinice koje će asisistirati iračkim snagama i snagama kurdskih Peshmerga. Te specijalne jedinice poduzimaće racije, izvoditi akcije oslobađanja zarobljenika, prikupljati obavještajne podatke i hvatati lidere ISIL-a. Te snage će izvoditi i unilaterlne operacije u Siriji."

Pentagon za sada ne precizira jačinu snaga koje će biti upućene na iračko tlo. Slanje dodatnih snaga većina članova Odbora je prokomentirala kao nužno, uz isticanje potrebe da, posebno, zemlje Bliskog i Srednjeg Istoka takođe učine mnogo više.

Zastupnik Adam Smith, Demokrata, u izjavi za Glas Amerike, je rekao:

"Ono što takođe trebamo činiti je motivirati ljude tog regiona, posebno sunite, da se bore protiv ISIL-a. Ako se bore samo snage zapadnih zemlja, to jača ISIL-ovu propagandu protiv Zapada, podstiče veće pridruživanje ISIL-u, umanjuje naše mogućnosti da budemo uspješniji u uništavanju ISIL-a."

Govoreći na samitu o klimatskim promjenama u Parizu, predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama, je još jednom ponovio uvjerenje da će koalicione snage poraziti ISIL i izrazio nadu da bi predsjednik Rusije Vladimir Putin mogao konačno podržati nastojanja za političkom tranzicijom u Siriji:

"Mislim da gospodin Putin shvata da za njega, prisjećajući se iskustava i pouka iz Afganistana, zaglibljivanje u besplodan i paralizirajući građanski rat nije ishod kojem on teži."

Više zastupnika, među njima i Walter Jones, Republikanac, istaklo je da bi u Kongresu trebalo obaviti temeljitu raspravu o borbenom angažiranju američkih snaga i odobriti sadašnje i naredne vojne operacije protiv ISIL-a.

"Da li bi borbu protiv militanata Islamske države pomoglo ako Kongres ispuni svoju ustavnu odgovornost" – upitao je u jednom trenutku zastupnik Jones.

Ministar Carter je odgovorio da bi to pomoglo, da bi motiviralo američke vojnike da se odlučnije bore, izlažući se i opasnosti po život, ako znaju da Kongres i Sjedinjene Države stoje iza njih.

SAD: Jačim snagama protiv ISIL-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

XS
SM
MD
LG