Linkovi

Američki Senat odlučio srezati ili ukinuti odredjene subvencije američkim poljoprivrednicima


Traktor posipa zaštite na usjeve na američkoj farmi
Traktor posipa zaštite na usjeve na američkoj farmi

Zakon o poljoprivredi bit će predmet stranačke bitke u Zastupničkom domu, zbog rezova u subvencijama i programima prehrane siromašnima.

Američki je Senat je izglasao mjeru prema kojoj se ukidaju programi hrane i subvencija američkim farmerima u visini od 23 milijarde dolara. Mjera je donesena u okviru opsežnog Zakona o poljoprivredi (Farm Bill) koji se dopunjuje i obnavlja svakih pet godina i uključuje razne programe pomoći farmerima vrijedne oko 500 milijardi dolara. Kritičari, međutim, u tome vide zamjenjivanje, jednostavno, jedne subvencije drugom – onom koja bi mogla izazvati više problema na svjetskim tržištima.

U principu, ovo su dobra vremena za američke farmere. Globalna je potražnja visoka, znači - visoke su i cijene poljoprivrednim proizvodima.

Američki Senat usvaja mjere promjene za poljoprivredne subvencije
Američki Senat usvaja mjere promjene za poljoprivredne subvencije

U međuvremenu, Kongres traži načina za smanjenje masivnog saveznog deficita. Stoga je Senat srezao program pomoći u visini od 5 milijardi dolara koju su farmeri primali bila godina dobra ili loša. Značajan korak, kaže senatorica iz Michigana i predsjedateljica Odbora za poljoprivredu Debbie Stabenow, i dodaje:


“Ukidamo izravna plaćanja i još tri druga programa subvencija farmerima prema kojima su pomoć dobijali imali oni ili ne imali gubitke na farmama, dobijali je čak i kad nisu sadili neke od određenih usjeva.”


S rekordno visokim zaradama, većina se farmerskih udruga nije suprotstavila prijedlogu i usvajanju ove mjere. Ali istovremeno upozoravaju – neće farmeru uvijek dobro ići, neće uvijek biti dobro za njega. Zato, američki farmeri i sustav proizvodnje hrane moraju biti zaštićeni, u slučaju pada tržišta, upozorava Rob Joslin, bivši predsjednik Američke udruge proizvođača soje.


“Kolapsi se događaju. Stoga bi, mislim, najbolje bilo imati zakon koji predviđa takve moguće padove.”, kaže Joslin.

Zakon o poljoprivredi štiti farmera od oštrih padova tako što jamči da njihovi prihodi neće drastično opadati od godine do godine.
Ali kritičari kažu – to je nepotrebno izdvajanje američkim famerima iz poreznih davanja.

A prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije – moguće i nepravedno subvencioniranje. Zemlje u razvoju već su dobile u slučaju protiv američkih subvencija proizvođačima pamuka. I novi bi program mogao zapasti u nevolje, kaže Steve Ellis, iz skupine Taxpayers for Common Sense, “watchdog” tj. monitoring skupine za zaštitu poreznih obveznika i nadzor poreznih davanja.

“S jamčenjem profita i onda jamčenjem zarade, opet imamo narušavanje trgovine.”


Zakon o poljoprivredi bit će predmet stranačke bitke u Zastupničkom domu, zbog rezova u subvencijama i programima prehrane siromašnima.
XS
SM
MD
LG