Linkovi

Novoizabrani američki kongres najraznovrsniji u američkoj istoriji


Prepreke su previziđene po pitanju etničke pripadnosti, seksualne orjentacije i vjere.

Novi američki zakonodavci, oni koji u januaru po prvi put stupaju na dužnost, raznovrsniji su nego ikada do sada u američkoj istoriji. Prepreke su previziđene po pitanju etničke pripadnosti, seksualne orjentacije i vjere. I među 200 demokratskih predstavnika, žene i pripadnici manjina će biti brojniji od muškaraca bijelaca. Novinarka Glasa Amerike Carolyn Presutti nas upoznaje sa nekoliko zakonodavaca u kongresu, koji će bolje odražavati sliku ljudi koji žive u Sjedinjenim državama.

Capitol Hill je izazov za svakog zakonodavca u njegovoj prvoj godini. A zamislite tek, ako je on ili ona u invalidskim kolicima. Novoizabrana predstavnica Tammy Duckworth je izgubila noge kada je granata pogodila njen Blackhawk helikopter u Iraku.
Ona je prva žena borbeni veteran i prva predstavnica u Zastupničkom domu rođena na Tajlandu. Novi zakonodavci zapravo više liče na američki sastav stanovništva nego ikada prije, stvarajući najraznovrsniji kongres u američkoj istoriji.

To je fantastično. To odražava našu naciju, njenu veću raznovrsnost. To je snaga ove nacije. Mi dolazimo iz različitih sredina, kaže Tammy Duckworth.

Upravo kao i Tulsi Gabbard, koja predstavlja Havaje i koja je prva hinduska predstavnica u kongresu. Sean Maloney je zakonodavac koji otvoreno priznaje svoju homoseksualnost.

Ovo će u proces dovesti glasove koji su prije bili izostavljeni. I mislim da je to uvijek dobra stvar. To je priča Amerike, zar ne?, kaže Sean Maloney.

Muškarci bijelci su osnivači zemlje. Muškarci bijelci koji nisu homoseksualci su sada manjina u Zastupničkom domu. Ovo su drugačija vremena, kaže John Samples iz instituta Cato.

To je način na kojeg sistem treba funkcionirati. Zemlja se mijenja, demografija se mijenja, dolazi do političkih promjena, kaže on.

Međutim među republikanskim predstavnicima nije došlo do istih promjena. Od 36 novih zastupnika, svi su bijelci. Samo tri su žene. Novoizabrani republikanski zastupnik Roger Williams kaže da je ono što je važno- cilj.

Svi smo došli iz različitih dijelova, ali smo sada svi na istoj teritoriji, kaže on.

Ali na toj teritoriji se nalaze zakonodavci sa različitim prioritetima, koji proističu iz izmjenjenog izgleda njihovih oblasti. Kada novi zastupnici stupe na dužnost u januaru, neki analitičari predviđaju da će se odobriti zakoni koji su sveobuhvatniji, i koji će održavati nova lica Amerike.
Novoizabrani americki kongres najraznovrsniji u americkoj istoriji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00
XS
SM
MD
LG