Linkovi

Kongresmenke sustanarke u Washingtonu


Tri zastupnice u američkom Kongresu, u kući u kojoj zajedno stanuju u Washingtonu.
Tri zastupnice u američkom Kongresu, u kući u kojoj zajedno stanuju u Washingtonu.

Zastupnički dom američkog kongresa ima 435 članova, od kojih su 75 žene. A, medju kongresmenkama, koje izvan svojih porodica, prijatelja i mjesta stanovanja, dobar dio godine provode u Washingtonu predstavljajući svoje sugradjane, tri od njih su specifične, jer uz političku karijeru dijele i stan u Washingtonu.

U osam uveče, nakon burnog dana u Zastupničkom domu, Carolyn Maloney, Melissa Bean i Debbie Wasserman Schultz, sve tri demokrate, su ponovo zajedno. Već pet godina one dijele kuću nedaleko od zgrade američkog Kongresa u Washingtonu služeći jednu od najprominentnijih karijera u glavnom gradu Amerike. Kuća je vlasništvo Carolyn Maloney, kongresmenke od 1993., koja je nakon deset godina provedenih u stanu, kupila kuću.

"Kada sam kupila ovu kuću zaželjela sam da budem kao osnivači nacije. Kada su oni prvi put izabrani živjeli su u prostranim kućama gdje su se okupljali na zajedničkim večerama i razmjenjivali ideje. I onda sam počela tražiti sustanarke i našla sam Debbie Wasserman Shultz iz Floride, sa juga i Mellisu Bean sa Zapada iz Illinoisa, a ja sam sa Istoka, iz New Yorka, tako da smo iz raznih krajeva zemlje, ali smo sve tri majke i izabrani zvaničnici i imamo mnogo zajedničkog", kaže Maloney.

Debbie Wasserman Schultz pere sudje u kući koju djeli sa još dvije kongresmenke
Debbie Wasserman Schultz pere sudje u kući koju djeli sa još dvije kongresmenke

Tri sustanarke, tokom sedmice žive i rade u Washingtonu, a tokom vikenda putuju porodicama u svoje države. Melissa Bean i Debbie Wasserman Schultz su udate i kod kuće još uvijek imaju djecu. Djeca Carolyn Maloney su već odrasla.

Wasserman Schultz kaže da je prijateljstvo najveća prednost zajedničkog stanovanja i prijatna atmosfera u koju se vraća na kraju radnog dana.

"Posao je buran i lijepo se vratiti negdje gdje me čeka dvoje ljudi koji o meni brinu, koji brinu o mom uspjehu, o mojim teškoćama. Bilo da sam kući ili na poslu, dobro je imati dvoje prijatelja sa kojima mogu razmjeniti ideje", kaže Debbie.

U 2007., Wasserman Schultz se uvjerila koliko je važno imati nečiju podršku, nakon što je oboljela od raka. Lani je javno saopćila svoju bolest, a sada je već izlječena. Carolyn Maloney je svoju tragediju doživjela prošlog septembra kada je saznala da je njen muž sa kojim je u braku bila 31 godinu umro tokom ekspedicije na Himelaje.

"Moje sustanarke su bile velika utjeha, one su mi bile podrška tokom velikog gubitka. Mi smo sve majke, mi sve radimo i nosimo se sa teškoćama uskladjivanja radnih i porodičnih obaveza. Mi se uzajamno podržavamo", kaže Maloney.

Kongresmenka Carolyn Maloney, vlasnica kuće sa sustanarkom, kongresmenkom Melissom Bean
Kongresmenka Carolyn Maloney, vlasnica kuće sa sustanarkom, kongresmenkom Melissom Bean

I ako je prošla godina bila važna za njihove medjusobne odnose, ova je ključna za njihovu političku karijeru. Sve tri se u novembru susreću sa reizborom, ali ako bilo koja od njih izgubi izbore, to neće promjeniti njihovo prijateljstvo kaže Melissa Bean.

"Sve nas, bez obzira kada se to desi, čeka život izvan Kongresa i naše prijeteljstvo će ostati. Ono što je pomalo iznenadjujuće u vezi toga je da u Kongres ne dolazite da stvarate prijetelje jer ako to uradite nećete više biti neovisni i nećete imati vlastito mišljenje, tako da je veliko iznenadjenje ovo naše veliko prijateljstvo", kaže Melissa Bean.

Na kraju jula, sustanarke se vraćaju svojim kućama, dok traje ljetna pauza u radu Kongresa, i tamo se pripremaju za novembarske izbore. Početkom septembra ponovo će se naći u istoj kući u Washingtonu u nadi da će dijeliti ne samo ljetna iskustva nego i još jedan mandat u Kongresu, i još jednu godinu zajedničkog stanovanja.

XS
SM
MD
LG