Linkovi

Nakon sporazuma o proračunu, u Kongresu će se voditi bitka oko podizanja praga zaduživanja


New York - brojač koji mjeri američku zaduženost
New York - brojač koji mjeri američku zaduženost

Predsjednik Obama u srijedu će predstaviti novi plan za rezanje državnog deficita na način koji neće naškoditi ekonomskom oporavku

Dogovorom republikanaca i demokrata oko proračunskih rezova izbjegnut je privremeni prekid rada američke državne uprave. No dvije strane pripremaju se za novi okršaj - oko podizanja praga do kojeg se američka vlada može zadužiti. Američki predsjednik Barack Obama u srijedu će održati govor u kojem će iznijeti novi plan za rezanje državnog deficita na način koji, kako je rekao njegov savjetnik David Plouff, neće naškoditi ekonomskom oporavku. "Ako ne budemo oprezni, rezovi mogu naškoditi ekonomskom oporavku. Predsjednik Obama je rekao, ne možemo rezati mačetom već skalpelom. Trebamo biti oprezni".

No prije nego li počnu razgovori o proračunu za fiskalnu 2012. godinu, koja počinje 1. listopada, Kongres treba odobriti zakonsko povećanje ograničenja do kojeg se savezna vlada može zadužiti. Taj prag trenutno iznosi 14 bilijuna i 300 milijardi dolara, a procjenjuje se da će s trenutnim ritmom zaduživanja vlada dostići taj limit sredinom svibnja.

Ukoliko Kongres ne odobri povećanje tog ograničenja stručnjaci kažu da bi moglo doći do katastrofalnih financijskih i ekonomskih posljedica, ne samo u Sjedinjenim Državama, već širom svijeta. Ben Bernanke, guverner je američke Središnje banke kaže da bi implikacije po financijski sustav, fiskalnu politiku i ekonomiju bile katastrofalne.

Već bi sredinom svibnja - kažu analitičari - moglo doći do pada vrijednosti dionica i državnih obveznica, a vlada bi u srpnju, u nemogućnosti dolaska do novih zajmova, mogla uvesti ogromna povećanja poreza. Vjerojatno bi došlo do prestanka isplata državnih mirovina, financiranja zdravstvenih programa za skrb starijih građana, naknada za nezaposlene, financiranja studentskih zajmova, isplate vojnih plaća i beneficija ratnim veteranima.

Republikanci inzistiraju da neće pristati na povećanje praga do kojeg se savezna vlada može zadužiti, ukoliko administracija predsjednika Obame ne uključi prijedloge za znatno smanjenje državnih troškova. Predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa, republikanac John Boehner kaže: "Predsjednik Obama kaže da ne želi nikakve preduvjete. Znate što gospodine predsjedniče? Nema šanse da to dobijete! Neće biti nikakvog povećanja praga za zaduživanje ukoliko u tome ne bude nešto stvarno, stvarno veliko".

Ako bi se američki vanjski dug, od preko 14 bilijuna dolara, poredao u novčanicama od jednog dolara, onda bi se udaljenost od Zemlje do Mjeseca i natrag mogla prijeći tri tisuće puta.

XS
SM
MD
LG