Linkovi

Sukob Rusije i Ukrajine, situacija nevidjena u Evropi od 2. svjetskog rata


Bivsi drzavni sekretar Henry Kissinger svjedoči
Bivsi drzavni sekretar Henry Kissinger svjedoči

Tri bivša američka državna sekretara, s velikim diplomatskim iskustvom , dugim više od tri desetljeća, odgovarali su danas pred Odborom američkog Kongresa za oružane snage, kako bi iznijeli svoje poglede na trenutne velike izazove sa kojima se svijet suočava, kao i na stanje američke sigurnosti.

Henry Kissinger, koji je služio u administraciji Richarda Nixona tijekom 70tih, George Schultz, iz administracije Ronalda Reagan 80-tih, te Madeleine Albright, koja je bila državni sekretar predsjednika Billa Clintona, su pred članovima Kongresa govorili o mnogim vrućim pitanjima, od militanata Islamske Države, do krize u Ukrajini.

Gospodja Albright je kazala da je sukob izmedju Rusije i Ukrajine poremetio bezbjednost u Evropi, na način nevidjen još od drugog svjetskog rata.

"Ruska agresija protiv Ukrajine je fundamentalno promijenila bezbjednosnu jednadžbu u Evropi, a po prvi puta od Drugog Svjetskog rata evropske su granice izmijenjene silom. A dogadjaji posljednjih dana pokazuju da je ono za što su mnogi mislili da će postati zamrznuti konflikt - u stvari vreo i plamteći sukob.", kazala je Albright.

Kada su u pitanju prijetnje Islamske države, Henry Kissinger je rekao da je borba za prevlast na Srednjem Istoku, izmedju država, etničkih grupa i vjerskih radikala, upravo to što je pomoglo uzdizanju ISIL-a - grupe koja tvrdi da joj je cilj promijeniti postojeće stanje u tom nemirnom dijelu svijeta.

"Nastavak kontrole teritorija od strane terorista, koji tvrde da je njihov cilj uništiti sve postojeće institucije - prijetnja je sigurnosti svijeta, te stoga sukob sa ISIL-om mora biti analiziran u tom kontekstu." kaze Henry Kissinger.

Bivši državni sekretar Schultz je takodjer govorio o spektru medjunarodnih tema, i sukoba koji se vode, ali se dotakao i Sjeverne Amerike - -- "naših susjeda,"kako je to nazvao. Schultz je kazao da korijeni problema sa imigrantima u Americi , ne leže u potpunosti u pitanju poroznih granica, vec u necem dubljem.

"Kada se nedavno dogodila kriza s tom svom djecom iz Latinske Amerike koji su se pojavili na našoj granici - ne treba zaboraviti da nitko od njih nije bio iz Meksika. Time se samo podcrtava činjenica da je granica o kojoj moramo brinuti - i u čemu se nekako mora pomoći - granica izmedju Meksika i El Salvadora, Guatemale, Hondurasa...Zasto je život tako težak u tim zemljama da moraju djecu samu slati na sjever radi boljeg života? Na to moramo fokusirati pažnju. Tu leži problem ilegalne imigracije. "


U jednom trenutku je ova kongresna rasprava prekinuta kada je jedan prosvjednik počeo uzvikivati uvrijede Kissingeru zbog njegova udjela u Vijetnamskom ratu, te u vezi sa sukobima u Južnoj Americi. Državni sekretar Schultz se digao na noge da ga obrani,a prosvjednik je izveden napolje, praćen aplauzom u sali zbog Schultzova poteza.

XS
SM
MD
LG