Linkovi

SAD: Do ureda u zgradi Kongresa.... lutrijom?!


Congress office lottery drawing
Congress office lottery drawing

Odabrati ured nije baš lako, a da bi bilo lakše redoslijed prava na izbor utvrđuje se svojevrsnom lutrijom, što je tradicija stara stotinjak godina.

Ko su zastupnici u Zastupničkom domu američkog Kongresa u narednom dvogodišnjem periodu koji počinje od sredine januara zna se već više od mjesec dana. Od prije neki dan zna se i redoslijed po kojem će novoizabrani zastupnici odabrati ured u kojem će raditi tokom dvogodišnjeg mandata, na koliko se inače biraju članovi Zastupničkog doma.

Odabrati ured nije baš lako, a da bi bilo lakše redoslijed prava na izbor utvrđuje se svojervrsnom lutrijom, što je tradicija stara stotinjak godina. Prvi korak je razledati sve raspoložive urede.

To je ono što čini i Lois Frankel, novoizabrana zastupnica iz američke savezne države Florida.

U uredu koji bude izabrala radiće dvije godine. Vrlo često će ostajati i duboko u noć, čekajući trenutak glasanja o zakonima i odlukama usvajanim u Zastupničkom domu. U svakom sazivu tog doma po nekoliko zastupnika odluči koristiti ured i kao mjesto stanovanja.

Oni zastupnici koji su ponovo izabrani na još jedan mandat imaju prvenstvo prava izbora i preseljenja u novi, prostraniji, funkcionalniji ured. Tek nakon toga će Lois Frankel, jedna od 70 novoizbranih zastupnica i zastupnika, a i ostali birati po proceduri koja se primjenjuje od 1.908 godine.

„Voljela bih imati ured u čijoj će blizini biti moji suradnici kako bi bili bliže jedni drugima“ - kaže gospođa Frankel.

Ona, kao i svaki novoizabrani član Zastupničkog doma izvlači broj koji određuje redoslijed na pravo izbora. Prije par dana ta vrsta lutrije protekla je uz dosta smijeha i zabave. Veći broj znači manje šansi da se izabere željeni ured, što se desilo zastupnici Tulsi Gabbard sa Hawaii-a. Ona je izvukla broj 68, od 70 koliko ih je bilo u kutiji iz koje su izvlačeni brojevi.

Mada je izvukla broj 40 dobro raspoloženje kojim je Lois Frankel pratila izvlačenje nije ju ni na trenutak napuštalo.

Nakon prvog koraka, obilaska raspoloživih ureda, nakon drugog koraka, izvlačenja brojeva kojim se određuje redoslijed biranja, slijedi treći korak - izbor ureda. Četvrti korak je identifikacija ureda na način na koji to odobri zastupnica ili zastupnik.

Prije 100 i više godina, bilo je sasvim drugačije, mnogo jednostavnije. Zastupnici nisu imali urede, nego samo pojedinačne radne stolove u zgradi Kongresa.
SAD: Do ureda u zgradi Kongresa.... lutrijom?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00
XS
SM
MD
LG