Linkovi

SAD: Nekretnine jeftine za strance


Stanovi i samo stanovi
Stanovi i samo stanovi

Uprkos nestabilnosti američkog tržišta nekretnina, prodaja stanova u Sjedinjenim Državama je u porastu. U kupovini stanova na Floridi prednače strani investitori.

Horizont Miamija ‘ukrašen’ je brojnim stambenim neboderima. Izgrađeni prije kraha tržišta nekretnina u Americi, mnogi od njih stajali su prazni dok su krediti presušivali. Međutim, Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama navodi da se ovo tržište počinje oporavljati, zahvaljujući kupcima iz inostranstva. Iskoristivši situaciju kad su cijene iznimno niske, braća Angel i Santiago Herrera iz Venezuele marta ove godine kupili su 39 stanova u jednom od nebodera u Miamiju. Sada računaju na porast njihove vrijednosti.

- Svakome je poznato da se nekretnine u Sjedinjenim Državama nalaze u poziciji kad njihove cijene više ne mogu ići dolje. Zato smo se odlučili investirati ovdje jer će najvjerojatnije uskoro ići gore, a ne dolje.

Braća Herrera već su prodali 18 stanova kupcima iz Venezuele, Equadora i Argentine, uz profit. Ostale stanove namjeravaju iznajmiti dok se prodajne cijene ne oporave. Na Floridi, cijene stanova pale su za 13 posto u posljednjih godinu dana, dok je prodaja narasla za 40 posto. Jenny Huertas, agentica za nekretnine braće Herrera, procjenjuje da strani kupci sada čine 60 posto ukupne prodaje stanova u Miamiju.

- Kontaktirali su nas iz preko 450 investicijskih fondova iz cijelog svijeta, tražeći jeftiniji proizvod, ili njih nekoliko odjednom.

Većina stranih kupaca, privučena i vrlo povoljnim deviznim tečajem, kupuje američke nekretnine u gotovini. U jednom od stambenih naselja u Orlandu na Floridi stranci su vlasnici većine stanova. Agent Alec String kaže da njegova prodaja odražava trend međunarodnih ulaganja u nekretnine Sjedinjenih Država. Njihov ukupan iznos za prošlu godinu bio je 66 milijardi dolara:

- U posljednja dva mjeseca zaključili smo 34 ugovora. Od toga je 80 posto bilo sa međunarodnim ulagačima.

No, James Fetgatter iz Udruženja stranih ulagača u nekretnine kaže da se ti investitori suočavaju s problemima. Banke, na primjer, ponekad odgađaju stavljanje na tržište ponovno kupljenih stanova, što se onda očituje nedovoljnim brojem jeftinih nekretnina s obzirom na potražnju:

- Najveće pritužbe stranaca koji žele ulagati u Sjedinjene Države odnose se na pomanjkanje zaista jeftinih nekretnina. Oni se žale da ne mogu naći stan ili kuću po cijeni koju su voljni platiti.

Unatoč tome, James Fetgatter kaže da su strani ulagači i dalje optimistični u vezi sa američkim tržištem nekretnina. A Angel i Santiago Herrera nastavljaju sa svojim planovima. Sada rade na ugovoru kojim bi kupili čak 60 dodatnih stanova u Miamiju, koje potom namjeravaju prodati inostranim kupcima.

XS
SM
MD
LG