Linkovi

U kinima nova verzija filma Conan Barbarin


U kinima nova verzija filma Conan Barbarin
U kinima nova verzija filma Conan Barbarin

Conanov otac i drugi odrasli muškarci padnu kao žrtve napada na selo, a malom Conanu ostaju goruća želja za osvetom, mač i sudbina koju tek treba ispuniti.

Nova verzija dolazi sa 75 posto više krvoločnih scena, jasno vidljivih već u prvim minutama filma: naslovni lik već kao dječak neprijateljima odsjeca glave. Otišavši u šumu, u sklopu ceremonijalnog prijelaza u status ratnika, dječak Conan vrati se u svoje selo, gdje je njegov otac poglavar, uprskan krvlju i s nekoliko odsječenih glava u ruci. Nedugo nakon toga, Conanov otac i drugi odrasli muškarci padnu kao žrtve napada na selo, a malom Conanu ostaju goruća želja za osvetom, mač i sudbina koju tek treba ispuniti.

Kad dječak odraste, on je preobražen u ratnika u interpretaciji trenutno jednog od najglamuroznijih mladih mišićavih ljepotana Hollywooda, Jasona Momoe. Poznat ljubiteljima HBO serije “Game of Thrones” kao Khal Drogo, super-ratnik s vrlo dugom kosom - jer nije nikad doživio poraz! - Momoa i kao Conan ima dugu kosu i, isto tako, mnogo više mišića nego garderobe. Visok tek koji centimetar manje od 2 metra, on vrlo dobro odgovara originalnom liku neustrašivog borca.

Taj je lik - skupa sa čitavom mitologijom borbe dobra protiv zla, stvorio Robert E. Howard, Teksašanin koji je živio u prvoj trećini 20. stoljeća, bodybuilder i, kasnije, pisac djela fantastike. Njegove pripovjetke o Conanu objavljivane su od 1932. u časopisu Weird Tales. Nakon što se 1936. Howard ubio, u 30. godini života, sljedećih desetljeća knjige o Conanu napisali su razni Howardovi imitatori, a popularnost tih priča rasla je kroz stripove i, kasnije, dva filma u kojima je glumio tadašnji bodybuilderski šampion Arnold Schwarzenegger, kasniji guverner Kalifornije.

Prethodni film Conan Barbarin, iz 1982., režirao je John Millius, prema scenariju Olivera Stonea - koji je Millius preradio - unijevši u film jake elemente patosa, počevši s uvodnim citatom Friedriecha Nietchea i nastavivši istim stilom do kraja. Nova verzija, u režiji Marcusa Nispela, snižava razinu patosa, drastično povećava količinu nasilja i donekle mijenja pogled na glavni lik - dok je Milliusov Conan od roba postao svoj vlastiti gospodar, novi Conan nema tako izraženu sudbinsku misiju nego slijedi svoje avanture, uključujući i piratstvo.

Uz Jasona Mamou, kao Conana, u filmu se pojavljuju Ron Perlman, kao njegov otac, Stephen Lang kao glavni negativac Khalar Zym, te Rose McGowan kao Zymova kćerka Marique. Dok su kritičari uglavnom pozitivno ocijenili Mamou, te pohvalili Langa, McGowan je prošla mnogo lošije. Evo navoda iz lista New York Times: “Premda vrlo pomno ukrašena fetišističkim čizmicama i obrijane glave, ona izgleda ne kao sudbinska dominatriks, nego kao pinup lik inspiriran pjevačicom Bjork, a njezine nalijepljene metalne pandže izazivaju smijeh i porugu. No, digitalni pješčani ratnici koje ona zaziva u borbu protiv Conana, koji prsnu iz tla poput raketa i eksplodiraju u prašinu, vrlo su impresivni.”

XS
SM
MD
LG