Linkovi

Superman i Batman još uvijek dobro zarađuju


Filmovi sa superherojima ovog ljeta sačinjavaju jednu trećinu od ukupnih prihoda u američkim kinima

Superheroji, među kojima su Batman i Spiderman, dominiraju kinima ovog ljeta, ne samo u Sjedinjenim državama, nego i širom svijeta.

Superheroji poznati kao The Avangers planiraju dominirati kinima, dok se takmiče sa svojim rivalima, također superherojima, Batmanom i Spidermanom. The Avangers su u kinima širom svijeta zaradili više od 1.4 milijarde dolara, a filmovi sa superherojima ovog ljeta sačinjavaju jednu trećinu od ukupnih prihoda u američkim kinima. Ryan Thompson, koji je završio filmsku školu, voli te likove još od djetinjstva.

Mislim da je to na neki način i emotivna povezanost. Mislim da je to ostvarenje želja, fantazija, kaže on.

Izdavač Gotham Chopra je Amerikanac indijskog porijekla. On spaja azijske heroje u svojim štampanim i digitalnim stripovima. On u svojim knjigama, zajedno sa ocem Deepak Choprom, istražuje temu bogova, poslanika i superheroja.

Oni predstavljaju praiskonske snage i bez obzira da li imaju osobine snage, balansa, potrage za pravdom, to se povezuje na neki način sa izuzetnim iskustvom i to je ono što rade superheroji, bez obzira da li su drevni ili moderni, kaže Gotham Chopra.

Moderni heroji privlače nove ljubitelje. Mnogi od njih se svake godine okupljaju na konvenciji Comic Co u San Diegu. U Los Angelesu jedna prodavnica prodaje najnovije stripove o superherojima. Menadžer Peter Mellini kaže da se dobro prodaju i nova izdanja stripova iz prošlosti, osobito ona sa popularim likovima kao što je Batman.

Pratili smo svaku knjigu unazad do prvog izdanja. Tako da je svako mogao kupiti bilo koje izdanje i to je privuklo veliki broj čitatelja tinejdžera, kaže Peter Mellini.

To je sve veoma zabavno, ali se u međuvremenu pokazala i druga strana superheroja. Ryan Thompson kaže da su filmovi o Batmanu nakon 80-ih godina prošlog vijeka dobili mračnije teme.

Imali su više mračnih likova, mračniji stil, više realističan, hiper realističan, više psihološki stil, kaže on.

Pucnjava u kinu u Koloradu prošlog mjeseca na prikazivanju filma The Dark Knight Rises je dovela do pitanja da li je nasilje u filmovima isuviše realistično. Ali ta tragedija nije usporila uspjeh ljetnih filmskih hitova. Hollywood planira da objavi još filmova o avanturama superheroja 2013. godine, sa Supermanom, Iron Manom i drugim likovima iz stripova.
Batman i Superman jos uvijek dobro zaradjuju
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG