Linkovi

Bivši direktor FBI svjedočio o razgovorima sa Trumpom


James Comey
James Comey

Bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI), James Comey rekao je u svjedočenju pred senatskim odborom za obavještajna pitanja u četvrtak da je predsjednik Donald Trump očekivao od njega da izrazi lojalnost i da prekine istragu o vezama njegovih saradnika sa ruskim zvaničnicima.

Predsjednik Trump razriješio je Comeya dužnosti prošlog mjeseca, rekavši da mu je na umu bila „ta ruska stvar” dok je odlučivao da li da otpusti šefa vodeće agencije za kriminalistička istraživanja u vrijeme dok je vodio istragu navodnog ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Ovo je prvo javno pojavljivanje Comeya u kojem govori o devet razgovora koje je imao sa predsjednikom tokom nekoliko mjeseci prije nego što je razriješen dužnosti - tri sastanka i šest telefonskih poziva.

Comey je zakonodavcima rekao u da je bio zbunjen brojnim objašnjenjima Trumpa i njegovih saradnika o razlozima za njegovo otpuštanje dodavši da su oni izabrali da ga „oklevete” da je loše obavljao posao šefa FBI-a - što je po njegovom mišljenju pogrešno - i da je kao rezultat toga federalna agencija bila u haosu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG