Linkovi

Predsjednik Obama zatražio od Kongresa autorizaciju za nove borbene operacije protiv ISIL-a


Predsjednik Barack Obama je službeno od američkog Kongresa zatražio da mu dozvole korištenje vojne sile protiv militanata Islamske države u Iraku i Siriji. Ovakav predsjednikov zahtjev Kongresu predstavlja najvjerovatnije početak duge i žučne debate i u Zastupničkom domu, i u Senatu. Gospodin Obama od Kongresa traži da mu se odobri korištenje smrtonosne vojne sile u naredne tri godine, a kako je saopćio glasnogovornik BIjele Kuće Josh Earnest , iako predsjednik smatra da on lično ima ovlasti da naredi vojnu akciju, kongresna autorizacija tog čina bi predstavljala moćan simbol jedinstva u cilju razranja Islamske države.

Prema novoj autorizaciji upotrebe sile koju zahtijeva Obama, bilo bi odobreno i rasporedjivanje kopnenih trupa, tačnije, specijalnih američkih snaga, kao i vojnih savjetnika, iako, kako je naglašeno iz Bijele Kuće, se ne traži dozvola za punu kopnenu ofanzivu.

Neki demokrati, kao senatorTim Kaine iz Virdžnije, je pozdravio ovakav Obamin zahtjev, rekavši da se i sam zalagao za takav potez već dugo vremena. I republikanski Predsjedavajući Zastupničkog doma je pozdravio prijedlog, iako je dodao da on mora biti dobro razradjen, da bi se dala potrebna fleksibilnost američkim vojnim zapovjednicima.
Nekoliko demokrata je medjutim kazalo da je zahtjev vrlo nejasan, da se ne zna u kom smislu i opsegu bi se kopnene operacije obavljale, i da je cijeli prijedlog za sada mutan.

XS
SM
MD
LG