Linkovi

Kako očuvati kuću posljednjeg poglavice plemena Komanča?


Jedna od najfascinantnijih osoba u američkoj istoriji je bio Quanah Parker, posljednji poglavica indijanskog plemena Comanche. On je bio sin Comanche ratnika i bjelkinje koju su uhvatili Indijanci. Quanah Parker je bio žestok ratnik sve do jednog dana 1875 kada je poveo svoj narod u Fort Sill u Oklahomi i započeo novi, miran život. Kako iz Cache-a u Oklahomi izvještava novinar Glasa Amerike Greg Flakus, lik Quanah je i dalje u sjećanju njegovog naroda, ali dio njegovog nasljedja je u opasnosti da nestane.

Nakon što je odustao od života ratnika i započeo miran život u rezervatu, Quanah Parker je postao zagovornik svog plemena. To mu je donijelo poštovanje i prijateljstvo poznatih ličnosti, među kojima je bio i predsjednik Theodore Roosevelt. Bruce Caesar, indijanac plemena Pawnee, divi se Comanchima i kaže da je Quanah zaslužan za njihov uspjeh vođenja poslovanja, kao što su kockarnice, istovremeno čuvajući i identitet plemena.

On je odradio izvanredan posao uvodeći svoj narod u moderno društvo, gdje su oni sada jedna od moćnih strana u suverenim nacijama u Oklahomi, kaže Bruce Caesar.

Ali jedno od najistaknutijih fizičkih sjećanja na Quanah Parkera polako pada u zaborav na jednoj parceli.

To je kuća u kojoj je stanovao Quanah Parker, u kojoj je živio sa svojom obitelji i gdje je dočekivao mnoge poznate goste. Jedan rančer iz Texasa koji je uspješno poslovao sa Parkerom mu je izgradio tu veliku kuću 1890. Ona je još uvijek poznata kao kuća zvijezda, zbog ukrasa na krovu. Majka Quanaha, Cynthia Anna Parker, je umrla prije nego se on predao, ali je on njenu sliku čuvao pored svog kreveta. Kuća zvijezda danas pripada Waynu Gipsonu i njegovoj sestri, koji su je naslijedili od svog ujaka, koji je opet dobio kroz trgovinu sa Quanah Parkerovom kćerkom 50-tih godina prošlog vijeka. Kćerka je naime budućnost kuće zvijezda ostavila u ruke Gipsonovog ujaka.

Ona je smatrala da bi to trebalo biti u njegovim rukama, i ako je on njoj mogao obezbjediti kuću za stanovanje u zamjenu za kuću zvijezda, ona bi to prihvatila, kaže Wayne Gipson.

On priznaje da nema dovoljno novca kako bi na odgovarajući način održavao tu staru strukturu.

On je radio na dobijanju fondova, ali trenutno to sve stoji bez pomaka.

Parkerova nasljednica Tina Emholaj kaže da je nacija Comanche ponudila da kupi kuću, ali je Gipson nije želio prodati.

Baš je nesretno da je kuća toliko propala, naš narod je dao ponudu, ali je oni nisu prihvatili, kaže Tina.

Bruce Caesar kaže da, iako je očuvanje istorije važno, nacija Comanche bi trebala iskoristiti svoje fondove za neposrednije potrebe.

Ako ima novca za trošenje, onda ga je bolje potrošiti na poslove, zdravlje, obrazovanje, smještaj, hranu.

Tina Emoolah žali što je kuća zvijezda toliko propala.

Istorija Quanaha je izvanredna stvar. Možete biti vlasnik kuće, ali nikada nećete biti vlasnik njegove istorije. Njegova istorija pripada nama, naciji Comanche.

Comanche i dalje nastoje postići dogovor sa vlasnicima o tome na koji način očuvati kuću zvijezda.

XS
SM
MD
LG