Linkovi

Colorado: Važan glas imigranata Latino-američkog porijekla na izborima


Imigracija je dovela do nekih najžešćih debata u ovoj izbornoj godini, a to pitanje nije nigdje važnije nego u 6 oj kongresnoj oblasti u Coloradu, gdje je 20% stanovništva latinoameričkog porijekla. Naša novinarka Katherine Gypson je boravila u Denveru kako bi saznala da li bi glasovi Latinoamerikanaca mogli utjecati na ishod izbora.

Kuća u kojoj se pruža pomoć imigrantima koji nemaju dokumenta je stvaran dio života za glasače u raznolikoj oblasti za koju se Morgan Carroll nada će predstavljati. Ona kaže da joj glasači govore da žele imigracioni zakon koji ujedinjuje obitelji, a ne koji ih razdvaja.

Nadam se da shvataju koliku moć I brojeve I snagu imaju I da je ovo trenutak da zahtijevaju bolju politiku I ophođenje prema sebi I svojim obiteljima, kaže Morgan Carroll.

Promjena granica kongresnih oblasti 2011 je dovela do povećanja broja latino glasača u tom dijelu. Oponent Morgan Carroll, trenutni kongresmen Mike Coffman, više ne podržava oštre imigracione zakone I nastoji doseći do latino zajednice, naučiti španski, I kritizirati kandidata svoje stranke, Donalda Trumpa. Rezultat toga je jedna od najtješnjih političkih utrka u cijeloj zemlji. Latino glasači ne mijenjaju samo tok kongresnih utrka. Sa više od pola miliona onih koji mogu glasati u cijeloj zemlji, oni su Colorado pretvorili u jednu od ključnih saveznih država koja ima moć da odluči o ishodu predsjedničkih izbora. Ali samo pod uvjetom da izađu na glasanje. Lokalni organizatori kažu da se veliki broj Latinoamerikanaca prijavi za glasanje, ali da nikada ne izađu na birališta.

Često u drugim zemljama niste podstaknuti da glasate, izbori nisu slobodni niti pošteni. Pitate se zašto drugi imigranti koji su se možda tek registrirali ili su tek postali državljani ne izlaze da glasaju. Mislim da na to utječe pomenuta situacija u drugim zemljama, kaže Dulce Saenz, organizator latino zajednice.

Jenny Santos ide od vrata do vrata u jednom dijelu Denvera šest dana sedmično kako bi objasnila glasačima zašto bi trebali izaći na birališta.​


Važno je za njih da izađu glasati, jer je svaki glas važan, pa tako I njihov. Ponekad je obeshrabrujuće čuti da ih naši političari ne slušaju, da ih naša vlada ne sluša, kaže Jenny Santos.

Ona kaže da teret također nose političari.

Ako kampanja nije usmjerena prema latino zajednici I ako ih ne poziva da glasaju, oni neće ni glasati.

I to je realnost koju zna Morgan Carroll, jer ona vodi kampanju kako bi pridobila njihovu podršku.

Oni žele vidjeti da vi zapravo vodite borbu kako bi učinili nešto za njihove obitelji I da im ne dajete samo prazna obećanja, bilo na engleskom ili španskom, kaže Morgan Carroll.

XS
SM
MD
LG