Linkovi

Kafe Lena: Legendarno mjesto folk muzike


Jedna mala kafana u Saratoga Springsu je mjesto gdje se održalo na hiljade koncerata folk I akustične muzike, koji su mnogim omiljenim američkim muzičarima pomogli započinjanju njihove karijere.

Mjesto Saratoga Springs, u saveznoj državi New York, daleko je od američkih muzičkih centara kao što su Nashville, Austin, Los Angeles ili New york. Ali u posljednjih pet decenija, jedna mala kafana je mjesto gdje se održalo na hiljade koncerata folk I akustične muzike, koji su mnogim omiljenim američkim muzičarima pomogli započinjanju njihove karijere. Novinarka Glasa Amerike June Soh nas vodi u kafe Lenu, koji se naziva najstarijom folk kafanom u Sjedinjenim državama.

Grupa The Stray Birds po prvi nastupa kao glavni izvođač u Kafe Leni. Oliver Cravens je sa dvojicom prijatelja tu folk grupu osnovao prije dvije godine.

Čast je biti na istoj bini kao I neki koji su nam bili inspiracija da radimo ono što radimo. Rado ćemo se vraćati u kafe Lenu, kaže Oliver Craven.

Lena Spencer I njen muž Bill su kafanu otvorili 1960. Bill je napustio dvije godine kasnije, ali je Lena držala kafanu otvorenom sve do svoje smrti 1989. Steve Kovacik je prije 27 godina započeo tu pjevati, I od tada se stalno vraća.

Lena je uvijek toplo dočekivala I podsticala muzičare, ali je I mnogo zahtijevala. Ako ste bili izvođač na glavnoj bini, morali ste biti dobri, inače ne bi bila zadovoljna, kaže Steve Kovacik.

Nakon smrti Lene Spencer, kafe Lena je postao neprofitna organizacija. Svi radnici su volonteri. Sarah Craig, direktorica grupe, vodi taj klub od 1995.

Kada je Lena umrla, svi su shvatili da, iako im je jako nedostajala, nisu mogli napustiti kafanu. Stoga su sakupili novac da otplate dug za kafanu, I pretvorili su je u neprofitnu organizaciju, priča Sarah Craig.

Kafe Lena već 50 godina publici predstavlja na hiljade folk muzičara. Pjevač Bob Dylan je samo jedan od mnogih koji su se proslavili I obogatili.

Mislim da kafana ima sada takvu reputaciju da, ako želite svirati u folk krugovima u Sjedinjenim državama, onda jednostavno morate ovdje doći I svirati.

Novom knjigom I kompakt diskom se slavi istorija kluba I ostavština Lene Spencer. Oni su rezultat opsežnog istraživanja Jocelyn Arem, koja je prvi put posjetila klub kao student muzike.

Sjećam se da sam se penjala uz stepenice sa gitarom na ramenu I dobila sam osjećaj da to mjesto ima mnogo veći značaj nego sam to željela znati. U periodu od 10 godina sam snimila preko 150 intervjua sa muzičarima iz cijele zemlje, a kolekcija fotografija sadrži 6 hiljada slika, kaže Jocelyn Arem.

Ona je također pronašla I 7 hiljada sati na audio trakama koje su snimljene u klubu od početka 60 tih godina prošlog vijeka do danas. Ona ih je nedavno predala kongresnoj biblioteci, čiji je stručnjak za folk muziku Todd Harvey.

Osobito smo zahvalni za tako izvrsnu dokumentaciju, koja će omogućiti istražiteljima da pregledaju decenije tradicionalnih muzičkih izvedbi I suvremenih muzičkih kompozicija, I zaista sagledaju kako su se ti žanrovi razvili u Sjedinjenim državama.

Uz kafanu prolazi ulica Lena Lane, u čast klubu I njenoj osnivačici koja je postala lokalna legenda.

To je specijalno mjesto, čija je misija I dalje podsticati nove talente. Mislim da je to izvanredno I nadam se da će se tako nastaviti I dugi niz godina u budućnosti, kaže Steve Kovacik.
Kafe Lena: Legendarno mjesto folk muzike
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00
XS
SM
MD
LG