Linkovi

Pomoć izbjeglicama - uz šoljicu kafe


Manyang Kher, osnivac kompanije 734 Coffee, Springfield, Virginia
Manyang Kher, osnivac kompanije 734 Coffee, Springfield, Virginia

Za mnoge, šoljica kafe je dobar način da se započne dan. Ali isto tako može donijeti i mnoge druge dobrobiti. Manyang Kher, bivši dječak izbjeglica iz Sudana, jedan je od takozvanih izgubljenih sudanskih dječaka, a danas je američki državljanin. Njegova strast je pomaganje izbjeglicama da izgrade svjetliju budućnost. I on to radi uz pomoć kafe. Novinarka Glasa Amerike June Soh je razgovarala sa osnivačem društvenog poduzetništva pod imenom kafa 734 .

U skladištu nadomak Washingtona, Manyang Kher operira poslovanjem Kafa 734. On je specijalizirani biznis za prodaju kafe započeo prošle godine kako bi prikupio novac za izbjeglice.

734 su geografske koordinate izbjegličkog kampa u Etiopiji u kojem živi 250 hiljada izbjeglica. Znam borbu sa kojom se te izbjeglice suočavaju svaki dan, kaže Kher.

Kamp u etiopskom regionu Gambella koji graniči sa južnim Sudanom bio je njegov dom 13 godina. Kada su mu bile 3 godine, postao je jedan od takozvanih izgubljenih dječaka, što je ime koje su dobili 20 hiljada djece koje je građanski rat u Sudanu raselio i učinio siročadima.

Kada su mi bile 3 godine, moje selo je napadnuto. Vlada ga je spalila. Mi, djeca, kada je selo spaljeno, bila smo razdvojena od naših roditelja. Pobjegli smo trčeći u Etiopiju i tamo postali izbjeglice. Isuviše mnogo djece je umrlo na tom putu, priča Kher.

To je bilo putovanje od hiljadu i 600 kilometara. A život izbjeglica, u kampu, kako se Kher sjeća, bio je zastrašujući.

Svaki dan se pribojavate, jer bi ste i vi mogli umrijeti. Gledate djecu kako umiru od gladi, jer nemaju dovoljno hrane. Gledate kako djeca umiru od kolere, od raznih bolesti. Vidite djecu kako bježe iz izbjegličkog kampa, oni samo žele pobjeći na mjesto koje će moći zvati domom, ali na tom putu umru.

Kada mu je bilo 16 godina, Kheru se pružila prilika da dođe u Sjedinjene države kao maloljetni izbjeglica bez roditelja. Ali on nikada nije zaboravio ljude koji se bore da prežive u kampovima iz kojih je izašao. Dok je pohađao koledž u Richmondu u Virginiji studirajući međunarodno pravo, započeo je projekat Humanity Helping Sudan, Čovječanstvo pomaže Sudanu, kako bi skrenuo pažnju na izbjeglice. Danas grupa ima programe koji pomažu osnaženju raseljenih osoba da postanu sposobne da se brinu same za sebe.

Mi se želimo usmjeriti na život bez humanitarne pomoći, što znači da im želimo dati sredstva kako bi pomogli sami sebi. Zato dijelimo mreže za ribarenje, jer mogu otići do rijeke i sami loviti ribu. Ako izgradimo više vrtova u zajednicama, oni će moći posaditi vlastitu hranu. Ako iskopamo bunare vode, možete osnovati zajednicu, jer mogu imati vodu, mogu posaditi vlastite usjeve, a mogu otvoriti i vlastitu tržnicu tamo. 200 hiljada izbjeglica predstavlja tržište, kaže Kher.

On prodaje kafu putem interneta, na događajima i kafanama.

Mušterije to vole. Kada god saznaju za projekat, za misiju, odmah se sa njom povežu. Kafa je jako ukusna, tako da je to od koristi za obje strane. Uživate u kafi, a istovremeno postajete i dio većeg projekta, kaže Megan Murphy.

Jedna šoljica kafe 734 može kupiti jednu ribarsku mrežu, koja košta jedan dolar. A od njenog prihoda se mogu kupiti i olovke, može pomoći sa našim školarinama kako bi se djeca poslala u školu. Stoga sve u kompaniji 734 znači da vi pomažete izbjeglicama da one pomognu same sebi, kaže na kraju Manyang Kher.

XS
SM
MD
LG