Linkovi

CoCoRahs: Mjerenje padavina za bolje razumjevanje vremenskih uvjeta


Političke oluje u Washingtonu obično zahvate Bijelu kuću, ali one prave vremenske oluje također imaju svoju snagu. Obitelj Obama se pridružila grupi od preko 20 hiljada članova mreže CoCoRahs, čiji volonteri mjere padavine u vlastitom vrtu, a onda svoje podatke dijele putem interneta. Ovog mjeseca je u vrtu kojeg je postavila Michelle Obama postavljen uređaj za mjerenje količine kiše. Iz Lyonsa u Coloradu Shelley Schlender objašnjava na koji način takav državni sistem promatranja pomaže meteorolozima da unaprijede nauku o vremenu.

Čak I kada u je mjestu Lyons u Coloradu sunčano, Bunny Pfao provjerava svoj uređaj za mjerenje kišnice.

Uzbudljivo je sakupljati informacije koje, ako ih sakupljate dovoljan broj godina, predstavljaju podatke o klimi, kaže Pfao koja te podatke sakuplja svaki dan već 15 godina.

Ona ih je sakupljala I prije dvije godine, tokom oluja I poplava istorijskih razmjera.

Noć kada su poplave počele, bilo je gotovo 10 cm kiše ovdje u mom vrtu.

Danas pada snijeg.

Moram ovo istopiti I vidjeti koliko je voda, kaže Pfau.

Te podatke ona dijeli na internetu, sa naučnicima.

Oni od mene uglavnom traže da uradim dvije stvari, zabilježim količinu vode u snijegu I nove snježne padavine.

Na internetu, podaci se njene tačke u Coloradu se pridružuju hiljadama drugih širom zemlje, a sve njih sakupljaju volonteri u svojim vrtovima. Na internetu se nalazi I trening video za ovaj projekat poznat kao CoCo Rahs.

Mreža nazvana Community collaborative rain hail and snow je sačinjena od hiljada ljudi koji mjere kišu I snježne padavine na svojim lokacijama.

Među pristalicama mreže se nalazi I meteorolog Matt Kelsch, koji koordinira dvije oblasti sa 200 volontera.

Građani mogu dobiti ogroman broj informacija o kiši ili snijegu koji padnu ili ne padnu. A to vrijedi I meteorološkoj zajednici, kao ova u kojoj se ja nalazim, kao I hidrozolima, koji su zaduženi za zalihe vode, kaže Matt Kelsch.

On dodaje da u njegovoj oblasti postoje četiri zvanična mjesta Nacionalnog meteorološkog ureda, ali su oni isuviše udaljeni jedni od drugog kada su u pitanju lokalne varijacije. Ali na sreću njegovi volonteri šalju veoma vrijedne podatke sa različitih mjesta.

Tokom tipičnog kišnog ili snježnog dana, dobijemo I do 100 izvještaja od naših volontera u dvije oblasti.

Radarski I satelitski podaci ne pružaju tačne detalje sa terena, kaže osnivac mreže Cocorahs, klimatolog iz Colorada, Nolan Doesken. Ali on kaže da se nauka poboljšava, djelimično zahvaljujući volonterima mreže.

Na taj način možemo poboljšati odnos između onoga što vidimo iz svemira ili udaljenog transmitera, sa onim što se dešava na našoj lokaciji ,u našem gradu, oblasti ili saveznoj državi, kaže Nolan Doesken.

Sa preko 20 hiljada aktivnih volontera, mreža Cocorahs je najveći snabdjevač svakodnevnih promatranja o padavinama u Sjedinjenim državama. Ali ipak ima još dosta toga da se učini, kaže gospodin Doesken.

Da imamo jednog građana koji bi mjerio padavine na svaki kvadratni kilometar zemlje, to ne bi bilo puno.

Kako bi pratila vremenske uvjere na dodatnim lokacijama, mreža se sada proširila na dijelove Kanade, Puerto Rico I američke otoke Virgin islands.

XS
SM
MD
LG