Linkovi

CNN otpustio Chrisa Cuoma jer je pomagao bratu - bivšem guverneru New Yorka


Voditelj Chris Cuomo
Voditelj Chris Cuomo

Televizija CNN otpustila je voditelja Chrisa Cuoma pošto su isplivale dodatne informacije o tome kako je pokušavao da pomogne svom bratu Andrewu Cuomu, bivšem guverneru New Yorka optuženom za seksualno uznemiravanje žena.

Cuomo, koji je vodio jednu od najgledanijih emisija na CNN-u, prethodno je suspendovan. U maju ove godine priznao je da je prekršio neka pravila kompanije kada je brata savjetovao kako da se, sa stanovišta odnosa sa javnošću, nosi sa novonastalom krizom.

Andrew Cuomo je bio primoran da podnese ostavku u augustu 2021. nakon što ga je nekoliko žena optužilo za seksualno uznemiravanje. On je sve porekao.

U novom saopštenju, CNN navodi da je Chrisa Cuoma suspendovao kako bi se istražili navodi o umiješanosti u slučaj njegovog brata.

"Angažovali smo uglednu advokatsku kancelariju da analizira informacije, što se završilo njegovim momentalnim otkazom", navodi CNN.

Chris Cuomo se oglasio na Twitteru i naveo da je razočaran, ali i zahvalan svom timu.

"Ovo nije način na koji sam želio da završim svoj angažman na CNN-u, ali sam vam već rekao kako sam i zašto pomagao svom bratu", napisao je voditelj.

Upotreba poslovnih kontakata i veza u privatne svrhe u novinarstvu se smatra povredom etike.

Voditelj Cuomo je najprije suspendovan kada tu otkrivene SMS poruke u kojima je upotrebljavao svoje profesionalne izvore kako bi saznao informacije o ženama koje su optužile njegovog brata.

Krivična prijava protiv bivšeg guvernera Andrewa Cuoma, koja ga tereti za seksualno uznemiravanje, podnijeta je krajem oktobra u New Yorku.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG