Linkovi

Južna Koreja demantovala navode o zdravlju lidera Sjeverne Koreje


Lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un, Foto: Central News Agency (KCNA) April 11, 2020. KCNA/via REUTERS
Lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un, Foto: Central News Agency (KCNA) April 11, 2020. KCNA/via REUTERS

Vlada Južne Koreje osporava izvještaje da je lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un ozbiljno bolestan poslije operacije na srcu. 

Potparol predsjednika Južne Koreje izjavio je da Seul nije registrovao nikakve neuobičajne aktivnosti u Sjevernoj Koreji i da "nema ništa da potvrdi" u vezi sa izvještajima o Kim Jong Unu koji se nije pojavio na ključnim javnim proslavama prošle nedjelje.

Ranije je američka kuća CNN izvijestila da SAD prate informacije tajnih službi prema kojima je lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un u smrtnoj opasnosti nakon operacije kojoj je podvrgnut, prema riječima neimenovanog američkog zvaničnika.

Prema izvještaju CNN-a, Kim Jong Un je propustio rođendan svog dede 15. aprila, što je podstaklo glasine o njegovom zdravstvenom stanju, a posljednji put viđen je četiri dana prije toga na sastanku vlade.

Još jedan američki zvaničnik potvrdio je CNN-u da postoji zabrinutost oko zdravstvenog stanja Kim Jong Una, ali da je teško procijeniti ozbiljnost situacije.

Južnokorejske online novine Daily NK, fokusirane na događanja u Sjevernoj Koreji, objavile su da je Kim Jong Un podvrgnut 12. aprila jednoj vrsti kardiovaskularnog zahvata zbog posljedica pušenja, gojaznosti i previše rada.

Iako CNN ne može da potvrdi ove informacije, nezvanični izvor navodi da se sejvernokorejski lider poslije tog zahvata oporavlja u vili u Hijangsanu pod ljekarskim nadzorom.

Savjet za nacionalnu bezbjednost i kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe odbili su da daju komentar na pitanje CNN-a o stanju lidera Sjeverne Koreje.

CNN se takođe obratio CIA i State Departmentu radi komentara i zatražio komentar od Južnokorejaca.

Sjeverna Koreja strogo kontroliše informacije, pogotovo one koje su u vezi sa Kim Jong Unom, koga tretiraju skoro kao božanstvo, navodi CNN, a prema ocjeni analitičara, teško je procijeniti da li su ove informacije o njegovom zdravlju istinite.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG