Linkovi

Novi američki trend: razmjena odjeće


To je izuzetno popularan način za žene u Sjedinjenim državama da daju odjeću iz svoje garderobe koju više ne žele, a da za uzvrat dobiju nešto novo.

Razmjena odjeće je postala izuzetno popularan način za žene u Sjedinjenim državama da daju odjeću iz svoje garderobe koju više ne žele, a da za uzvrat dobiju nešto novo. Uz pomoć društvenih medija, entuzijasti privlače na stotine novih sudionika na svoje događaje. Na jednom od njih, u sjevernoj Virginiji, učesnice su rekle da na taj način mogu i dalje pratiti modu i uštediti novac, a u isto vrijeme uraditi nešto dobro i ne zagađivati okolinu.

Kafeterija u jednoj srednjoj školi u Springfieldu u Virginiji je domaćin jednog od najpopularnijih događaja razmjene odjeće u području Washingtona. Oko 300 žena je ovdje došlo da izloži svoje majice, haljine i drugu odjeću koju više ne žele. Za uzvrat, kući mogu ponijeti gotovo bilo šta što žele. Ashley Moore voli takav koncept.

Donijela sam pet bluza i već sam uzela dva lijepa para čizama, koje su kao nove, nikada korištene, kaže ona.

Daphne Steinberg kaže da je privlači koncept pronalaženja nečeg specijalnog.

Ann Taylor je zaista dobar dizajner za žene i ovo ću nositi na posao. Sviđa mi se što mogu naći garderobu za posao, dobro se zabaviti, a ne potrošiti sav novac, kaže Daphne.

Među prodavačima koji nude nešto posebno je Sandy Van Dusen, kojoj se sviđa ideja da garderoba završava u nečijem domu, radije nego da se baca i završi na smetljištu.

To je dio zaštite okoline. Nema smisla kupovati novu garderobu kada možemo ponovo upotrijebiti ono što već imamo, i omogućiti nekome drugom da voli ono što ste vi voljeli, a više vam se ne nosi, kaže Sandy.

Organizatorka Kim Pratt vodi lutriju kako bi se prikupio novac za školski tim za debate. To je samo jedan od načina na koji njena grupa Frugal Fashionista daje sredstva u humanitarne svrhe. Drugi način je doniranje sve odjeće koja se nije zamijenila za skloništa za žrtve nasilja kod kuće. Kim kaže da je njena inspiracija Suzanne Agasi, koja je započela organizirati privatne događaje zamjene odjeće u San Franciscu 1996, i razvila ga u čitav biznis.

Od nje sam to naučila putem interneta. To sam sama počela raditi prije četiri godine, i svaki put je događaj sve veći i veći, kaže Kim.

Korištenje stranice za društvene medije meetup.com kako bi se promovirali događaji je pomoglo da njena grupa izraste sa 30 na hiljadu i 300 članova. Većina njih poštuje pravila razmjene odjeće. Za sve prisutne, događaj je ne samo šansa da prate modu za male pare, već i da se zabave sa prijateljima, ali i steknu nove prijatelje i kući odu sa novom garderobom.
Novi američki trend: razmjena odjeće
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
XS
SM
MD
LG