Linkovi

Nakon Alžira, državni sekretar Clinton stiže u BiH


Američki državni sekretar Hillary Clinton je danas u Alžiru obećala podršku Washington alžirskom predsjedniku Abdelazizu Boutefliki , u borbi njegove vlade protiv islamskog militantizma u susjednom Maliju.

Govoreći u glavnom gradu Alžira nakon razgovora s predsjednikom Bouteflikom, državni sekretar Clinton je kazala da su se dvije zemlje dogovorile da nastave suradjivati , zajedno sa Ujedinjenim Narodima , Afričkom Unijom , i Ekonomskom zajednicom zemalja Zapadne Afrike, kako bi se odredio najbolji način da se pristupi problmeu Malija.
Islamske militantne grupe u Maliju su preuzele kontrolu nad sjeverom te zemlje , nakon puča u martu mjesecu kojim je oborena vladau Bamaku.

Gospodja Clinton je kazala da al Qaida u Magrebu suradjuje sa drugim extremnim grupama kako bi ometali demokratske tranzicije u području Sjeverne Afrike. takodjer, te su grupe u vezi s al Qaidom odigrale ulogu u napadu na američki konzulat u Benghaziju.

Ekonomska zajednica zemalja Zapadne Afrike je predložila da pošalje tri hiljade vojnika kako bi se stabilizirao Mali, obnovila vojska te zemlje, i protjerali islamisti.

U medjuvremenu će američka državna tajnica i visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton od večeras boraviti u Bosni i Hercegovini. Na sarajevskom aerodromu večeras bi ih trebao dočekati zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Planirano je da Clinton i Ashton u utorak održe sastanak sa članovima Predsjedništva BiH s kojima će razgovarati o evroatlanskom putu BiH. Također, u utorak će se sastati sa šefom Delegacije EU u BiH Peterom Sorensenom, te visokim predstavnikom Valentinom Inzkom. Povod njihovog dolaska je pružanje dodatne podrške trima balkanskim zemljama u nastojanju da se u što skorije vrijeme priključe evropskoj porodici. Prilikom posjete Sarajevu, one će prenijeti da je potrebno što prije da partijski lideri sprovedu neophodne reforme i počnu da služe u korist ljudi u BiH.

Takođe, one će istaći postojanost međunarodne zajednice u njenoj podršci i posvećenosti Daytonskom mirovnom sporazumu, javila je novinska agencija Fena.
XS
SM
MD
LG