Linkovi

Vlasnik LA Clippers-a doživotno izbačen iz NBA lige, kažnjen s 2,5 miliona dolara


Čelnik američke Nacionalne košarkaške Asocijacije, NBA, Adam Silver je objavio u utorak poslijepodne da se vlasnik tima Clippers , Donald Sterling suspendira doživotno iz NBA-a, i ujedno mora platiti kaznu od vrijednosti od 2.5 miliona dolara , kao odgovor na rasističke izjave obajvljene u javnosti u subotu, putem jednog privatnog audio snimka. Govoreći u NewYorku, gospodin Silver je rekao da je forenzički strčnjak potvrdio da glas na audio snimku istinski pripada Sterlingu, I dodao:

“Pogledi koje je gospodin Sterling izrazio tom prilikom su duboko uvrijedljivi i štetni. Da takve riječi dolaze od vlasnika jednog tima u NBA ligi samo povećava štetu, kao i moju osobnu zgroženost, kazao je Silver.
Adam Silver, čelnik NBA
Adam Silver, čelnik NBA

Snimak je napravila Sterlingova djevojka, V. Stiviano, a stručnjak je potvrdio da je snimak originalan, tj. da nije editiran. U jednom trenutku se čuje kako Sterling govori Stivianovoj, koja je pola crnačkog a pola meksičkog porijekla, da se na utakmicama Clippersa ne druži i ne slika sa crncima. Do snimka je došla TV mreža TMZ I objavila ga u subotu, i to odmah nakon što je Stivianova na Instagramu objavila svoju fotografiju sa legendom LA Lakers-a, Magic Johnsonom.
“Bez obzira što je ova Sterlingova izjava rečena u privatnom razgovoru, ona je sada javna, dodao je Silver i rekao da nije mogao u početku vjerovati da je Sterling, kojeg poznaje preko 20 godina, tako nešto rekao.

Donald Sterling je inače magnat trgovanja nekretninama u Los Angelesu.
Magic Johnson je nakon što je skandal izbio, izjavio da je nevjerovatno da je neko ko ne voli crnce, bio u biznisu u kojem su 70 posto učesnika upravo Amerikanci afričkog porijekla. Johnson je dodao da tim mora biti prodat. Po pravilima NBA-a, 75 posto vlasnika timova moraju odobriti skidanje vlasnika jedne frančize, a gospodin Silver je izjavio da nema sumnje u to da će biti popunjen kvorum.
Donald Sterling i V. Stiviano
Donald Sterling i V. Stiviano


Osude na Donalda Sterlinga se od subote slijevaju sa svih strana: ljubitelji košarke, treneri timova, igrači , bivši igrači, opća javnost – svi su oni osudili vlasnika Clippers-a najoštrijim riječima.

Sterlinga nije bilo na njegovom uobičajenom mjestu u nedjelju, na utakmici Clippers-a protiv Golden State Warriors-a, u Oaklandu, savezna država Californija. Članovi tima su upriličili I tihi prosvjed, tako što su jakne trenerki obukli naopačke, kako bi sakrili logo tima.

Obožavatelji su bili zgroženi i šokirani, a oglasio se je i predsjednik Obama, tijekom boravka u Maleziji, riječima:

“Kada neznalice počnu reklamirati svoje neznanje, ne treba ništa raditi, treba ih samo pustiti da pričaju… Upravo se to u ovom slučaju I dogodilo."

Ljubitelji tima se boje da je ovakva negativna medijska pažnja loša po košarku uopće. Gradjanka Gail Parasram kaze da ju istinski rastužuje da ljudi I danas tako razmišljaju nakon svega kroz šta je Amerika prošla, John Robinson iz Sjeverne Karoline dodaje:

“Tim takvog kalibra, istinski žalosno…Tako sam razočaran Sterlingom, čovjek bi očekivao da bi on bio mnogo profesionalniji, pogotovo kao vlasnik jedne frančize u okviru NBA.

Jedna obitelj iz Atlante je istinski zgrožena, ali ne i iznenadjena rasizmom. Mlada Kelly Aarons iz te obitelji kaže da je u današnje vrijeme rasizam često prikriven, ali da ga i dalje ima.

Kako je rekao gradonačelnik Sacramenta Kevin Johnson, inače i sam bivši igrač u NBA, a sada glasnogovornik asocijacije , "Apsolutno nema mjesta u NBA-u takvoj zatucanosti, netoleranciji, takvim komentarima…”

S obzirom na zabranu koja je uslijedila, to što je Johnson rekao se i potvrdilo.
XS
SM
MD
LG