Linkovi

Clinton: 'Zemlje koje pokušavaju blokirati internet čine to na vlastiti rizik'


Američka državna tajnica Hillary Clinton govori o važnosti slobodnog pristupa Internetu
Američka državna tajnica Hillary Clinton govori o važnosti slobodnog pristupa Internetu

"Vjerujemo da će se zemlje koje su podigle prepreke slobodi interneta – bilo da se radi o tehničkim filterima ili režimu cenzure, ili napadima na one koji upražnjavaju svoja prava na izražavanje i okupljanje online - same naći zatvorene i ograničene."

Američka državna tajnica Hillary Clinton upozorila je zemlje koje žele ograničiti Internet da ne mogu dovijeka zadržavati nezadovoljstvo naroda, te da riskiraju izgubiti koristi od međusobno povezane svjetske ekonomije. Gospođa Clinton kaže da Sjedinjene Države snažno podržavaju 'slobodu povezivanja.'

Državna tajnica Hillary Clinton kaže da Internet može biti način širenja govora mržnje, ili, u slučaju WikiLeaksa, mjesto gdje se neovlašteno objavljuju ukradeni američki tajni dokumenti. Ali, ona je jasno rekla da se Sjedinjene Države stavljaju 'na stranu otvorenosti,' te istaknula da, premda sloboda Interneta, baš kao i sve slobode, povećava napetosti, koristi daleko nadmašuju rizike.

Izjava gospođe Clinton dolazi u vrijeme dok Srednji istok potresaju prosvjedi, potaknuti, barem dijelom, aktivistima koji koriste društvene medijske sajtove, poput Twittera i Facebooka. Zemlje pogođene prosvjedima pokušale su ugušiti nezadovoljstva zatvaranjem websajtova ili obustavom internetskog servisa, ali gospođa Clinton kaže da zemlje koje se okomljuju na blogere, oporbene web stranice, te websajtove s vijestima, čine to na vlastiti rizik: "Vjerujemo da će se zemlje koje su podigle prepreke slobodi Interneta – bilo da se radi o tehničkim filterima ili režimu cenzure, ili napadima na one koji upražnjavaju svoja prava na izražavanje i okupljanje online - same naći zatvorene i ograničene. One će biti sučeljene s dilemom diktatora: ili pustiti da se zidovi sruše ili platiti cijenu održavanja tih zidova."

Hillary Clinton kaže da sloboda misli i vladavina zakona hrane inovacije, te zemlje koje ustežu slobodu Interneta same postavljaju ograničenja na svoju ekonomsku budućnost. Državna tajnica je od kraja studenog provela mnogo vremena u diplomatskim misijama u inozemstvu u nastojanju da se popravi šteta nanijeta američkim odnosima s drugim zemljama kad je WikiLeaks objavio tisuće klasificiranih dokumenata Državnog tajništva. Ona kaže da treba održavati ravnotežu između potrebe za povjerljivošću u diplomaciji i transparentnosti: "Jezičac vage bi trebao – i vjerujem da hoće! – uvijek prevagnuti u korist otvorenosti. Ali, potpuna prevaga na jednu stranu ne koristi u potpunosti nikome. Dozvolite mi da pojasnim: rekla sam da je incident s WikiLEaksom počeo kao krađa, jednako kao da je netko prošvercao papire u aktovki. Mi ne kritiziramo WikiLEaks zato što koristi Internet, niti zbog WikiLeaksa dolazi u pitanje naša predanost slobodi Interneta."

Državna tajnica kaže da administracija predsjednika Obame podržava tehničke stručnjake i aktiviste koji tragaju za raznim načinima na koje se mogu zaobići ograničenja koja vlade postavljaju na pristup Internetu. Ulaže se – kaže ona - u najnaprednija pomagala, u zadnju riječ znanosti i tehnike, jer, dok represivne vlade stalno unapređuju svoje metode opresije, Sjedinjene Države namjeravaju ostati barem korak ispred njih.

XS
SM
MD
LG