Linkovi

Državni sekretar Clinton sudjelovala i na sastanku Organizacije Islamske Konferencije


Američki državni sekretar Hillary Clinton u prošlogodišnjoj posjeti BiH, 1. oktobar 2010
Američki državni sekretar Hillary Clinton u prošlogodišnjoj posjeti BiH, 1. oktobar 2010

U okviru današnjeg skupa u Istanbulu o Libiji, Organizacija Islamske Konferencije je organizarala sastanak o borbi protiv vjerske netolerancije

A nakon današnjeg sastanka u Turskoj oko pitanja Libije, državni sekretar Clinton se obratila i publici u Centru za islamsku umjetnost i historiju u Istanbulu, u okviru skupa Organizacije Islamske Konferencije o borbi protiv vjerske netolerancije.

Upravo na ovom mjestu, na istom skupu, ja sam sudjelovala prije 15 godina, kazala je državni sekretar Clinton, i dodala: Bilo je tek nekoliko mjeseci nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Svi smo tada bili duboko zabrinuti nasiljem i nastavkom tenzija u BiH, a ja sam prije toga posjetila Sarajevo i Tuzlu, gdje sam se srela sa Bošnjacima, Hrvatima, Srbima. Tamo sam saznala, kroz razgovore s ljudima, šta poticanje na nasilje i pogotovo poticanje na mržnju može učiniti ...nikada neću zaboraviti razgovor s jednom ženom koja mi je rekla kako se kada je počeo rat u Bosni, susjed okretao protiv susjeda druge vjere ili etniciteta. I ona je upitala svoju bivšu prijateljicu: “ Znamo se toliko godina, odlazili smo jedni drugima na svadbe i na sahrane, zašto nam se ovo dogodilo? A ta joj je prijateljica odgovorila: Nama je rečeno da ako mi ne krenemo na vas, onda ćete vi na nas...”

Taj se sukob pokazao toliko skupim, u svakom smislu, da još danas osjećamo njegove posljedice, kazala je Clinton.

Ona je potom dala primjere danas u svijetu gdje se još uvijek vrši nasilje u ime etničke i vjerske netolerancije, dodajući kako se sjeća da joj je predsjedavajući Organizacije Islamske Konferencije rekao i tada da je imperativ pobjeći što dalje od razlike, upravo zato što sve velike monoteističke religije imaju toliko toga zajedničkog.
Danas je takva mudrost potrebna kao i tada, jer diljem svijeta i dalje smo svjedoci nasilju nad manjinama, bilo etničkim ili vjerskim.

Ispred Amerike, od ambasadorice za pitanja vjerske slobode u State Departmentu sam zatražila da vodi upravo zajedničke napore u borbi da se takva mržnja iskorijeni... iako, zaključila je gospodja CLinton, niti jedna zemlja, uključujući Sjedinjene države, nema monopol na istinu niti tajnu formulu za dobijanje vjerske i etničke harmonije. To se može postići samo zajedno, uz strpljenje i uporan rad.


XS
SM
MD
LG