Linkovi

SAD: Sa zidom ili bez zida do glasova Hispanika


Trump je svjestan činjenice da je prije četiri godine manje od 30 odsto Amerikanaca-Hispanika glasalo za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke.

Pitanje legalnog i ilegalnog useljavanja, življenja i rada u Sjedinjenim Američkim Državama krupna je tema ovogodišnje kampanje za izbor narednog američkog predsjednika. Velike su razlike u stavovima i političkim pogledima među nominiranim kandidatima Demokratske i Republikanske stranke Hillary Clinton i Donalda Trumpa. Odnedavno Donald Trump umekšava svoje stavove, a koliko i kako trebalo bi da pokaže njegov govor koji su analitičari već nazvali "ključnim govorom o problematici useljavanja." Taj govor najavljen je za danas, analize i komentari će se uslijediti sutra i narednih dana....

Do sada, jedan od Trumpovih stavova o useljavanju bio je:

"Izgradićemo veliki zid na granici."

To obećanje, tvrdnja, od dana kada je najavio kandidaturu za predsjednika, odnosilili su se na gradnju zida između Meksika i Sjedinjenih Država. Uz to, Donald Trump je obećavao sveobuhvatnu i rigoroznu kontrolu trajanja viza i uskraćivanje prava na državljanstvo ilegalnim useljenicima.

On, eventualno kao predsjednik, zagovara i obustavljanje državne pomoći za 11 miliona ilegalnih useljenika i deportaciju svih onih koji počinili neki vid kriminala:

"Od prvog dana u Bijeloj kući ja ću početi izbacivanje ilegalnih useljenika, kriminalaca iz naše zemlje."

I Hillary Clinton će takođe činiti isto. Njena politika prema useljavanju uveliko je slična politici sadašnjeg predsjednika Baracka Obame, ali i korak više.

Clintonova obećava da će u prvih 100 dana u Bijeloj kući ponuditi ilegalnim useljenicima prihvatljiv put do američkog državljanstva jer....

".....Vjerujem da bi bilo samoporažavajuće i nehumano da milione useljenika koji godinama teškim i vrijednim radom doprinose našoj ekonomskoj snazi pokušamo izbaciti iz zemlje."

Ankete među prosječnim Amerikancima ukazuju na to da 70 odsto glasača smatra pitanje useljeništva vrlo bitnim u ovogodišnjim izborima. Neki analitičari smatraju da je to zbog Trumpovih najava o podizanju zida prema Meksiku. Drugi ocjenjuju da je ključni razlog bojazan mnogih prosječnih Amerikanaca da bi mogli izgubiti posao zbog zapošljavanja slabije plaćenih useljenika. I jedni i drugi se slažu u ocjeni da useljeničku politiku koju zagovara Hillary Clinton podržavaju liberalni i umjereni Demokrate, pa čak neki umjereni Republikanci.

Svjestan toga, Donald Trump odnedavno umekašava svoj stav, mijenja retoriku i riječnik da bi bio prihvatljiviji i umjerenim Republikancima. Ranije je tvrdio da će deportirati sve useljenike bez valjanih dokumenata, sada obećava izgon samo kriminalaca.

William LeoGrande, profesor na studiju "Politički sukobi" univerizeta American o tome kaže:

"Sada Trump mnogo više liči na političara koji pročešljava svoje političke stavove kako bi dobio što više političkih poena. Nije više toliko oštar na jeziku i isključiv čime je, prije svega, osvojio stranačku nominaciju."

Donald Trump će u nastavku kampanje trebati prilagoditi vlastitu retoriku ako želi dobiti glasove glasača, Hispanika porijeklom. Svjestan je činjenice da je prije četiri godine manje od 30 odsto Amerikanaca-Hispanika glasalo za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke.

SAD: Sa zidom ili bez zida do glasova Hispanika
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

XS
SM
MD
LG