Linkovi

Smrt američke vrline: Clinton protiv Starra


Profesor ustavnog prava Ken Gormley napisao je knjigu o šokantnoj aferi koja je plijenila pažnju Amerike i svijeta mjesecima, i skoro 'torpedirala' Clintonovo predsjedništvo

Šokantna priča 1999. godine o aferi tadašnjeg predsjednika Billa Clintona s praktikanticom u Bijeloj kući Monicom Lewinsky danima je plijenila pažnju američke javnosti i skoro torpedirala njegovo predsjedništvo. Nova knjiga profesora ustavnog prava Kena Gormleya osvrće se nakon deset godina na ovaj slučaj i istragu koju je protiv bivšeg predsjednika vodio posebni tužitelj Kenneth Star. Naslov knjige Smrt američke vrline: Clinton protiv Starra.

U knjizi Smrt američke vrline Ken Gormley nudi informativnu i uravnoteženu analizu jednog od najvećih skandala u američkoj povijesti i opisuje događaje koji su vodili do tzv. impeachmena, postupka opoziva predsjednika Billa Clintona. Ono što je počelo kao istraga Whitewater, neuspjelog posla s nekretninama Billa i Hillary Clinton, ubrzo je krenulo drugim smjerom, a posebnog istražitelja Kennetha Starra imenovao je sam predsjednik vjerujući kako on i njegova supruga nisu u aferi Whitewater učinili ništa pogrešno.

Ken Gormley: Ne vjerujem da je želio imenovati posebnog istražitelja, međutim, u to se vrijeme institucija neovisnog istražitelja promatrala kao dobra vladina mjera, koja se pojavila odmah nakon Watergatea. Promatrala se kao mjera koja je stvorena da bi spriječila da se dogodi takva vrsta skandala na najvišoj razini izvršne vlasti. A predsjednik Clinton se tijekom izborne kampanje 1992. godine izražavao u prilog zakonskog prijedloga o uspostavi funkcije neovisnog istražitelja. Skoro da nije postojao način da ne potpiše taj zakon kad je bio izabran. Mislim da je u to vrijeme Clinton vjerovao, a to mi je potvrdio i u razgovoru, kako će to biti jedna brza i bezbolna operacija - da će se istražiti afera Whitewater i da će se vidjeti kako Clintonovi nisu učinili ništa pogrešno ni protuzakonito. To je vjerovao predsjednik, ali i prva dama. Ispalo je da nisu bili u pravu.

Knjiga se kritički odnosi i prema tužitelju Kennethu Starru. Autor opisuje tajno izvješće Ministarstva pravosuđa u kojem se kritizira njegovo ponašanje na početku istrage slučaja Lewinski, kako je ta istraga dovela do velikog sukoba između FBI-a i Tajne službe i da je ekipa gospodina Starra već imala nacrt impeachmenta spreman za Kongres još prije negoli se otkrila afera Lewinsky. Ken Gormley kaže da se posebnom istražitelju Starru izgleda žurilo.

Ken Gormley: On je dopustio svojim tužiteljima da krenu tim novim smjerom, da održe sastanak s Lindom Tripp. I doslovce unutar dvadeset i četiri sata imate agente FBI-a kako postavljaju prislušne uređaje na Lindu Tripp koja se sprema na ručak s Monicom Lewinsky, kako bi se sve snimilo. To je bila izuzetno dramatična odluka koja je bitno izmijenila nasljeđe Kena Starra kao posebnog istražitelja i njegovu istragu afere Whitewater. Ipak, on sam je vrlo malo na to utjecao.

U ekskluzivnim razgovorima s glavnim akterima ovih zbivanja Billom Clintonom, Kenom Starrom, Monicom Lewinsky, Paulom Jones, Susan McDougal i mnogima drugima Ken Gormley je prikupio obilje građe za rekonstrukciju događaja koji su danima ispunjavali naslovnice američkih i svjetskih listova. Otkrio je i neke stvari o kojima, iako bitne, mediji u vrijeme skandala nisu izvještavali. Primjerice, sumnje koje su postojale u autentičnost audio snimki Linde Tripp.

Ken Gormley: To je dio cijele priče koji nije bio objavljen u to vrijeme. Bio sam iznenađen kad sam to saznao. Ured posebnog istražitelja, Starrovi tužitelji i istražitelji, osjećali su se prevareni od strane Linde Tripp, jer je ustrajala u tome kako snimke nisu ni na koji način brisane ili presnimavane. Međutim, analize FBI-ja pokazivale su da su dijelovi audio vrpci brisani, što nas vraća natrag u vrijeme FBI-ja i misterioznih brisanja Nixonovih vrpci. Ured posebnog istražitelja vjerovao je da su vrpce "doktorirane", odnosno prerađene, tako da su u posljednjem trenutku ispustili taj dio iz konačnog Starrovog izvješća..

Gormley u svojoj knjizi također navodi da je optužnica skoro bila podignuta i protiv Hillary Clinton u okviru Starrovih nastojanja da izvrši pritisak na Billa Clintona, međutim, da je to ispalo iz igre kad se pojavio slučaj Monice Lewinsky. Za svoju knjigu Smrt američke vrline autor je snimio preko 50 sati svojih razgovora s Kennethom Starom i tri razgovora koja je vodio s bivšim predsjednikom Clintonom.

Knjigu Kena Gormleya Smrt američke vrline: Clinton protiv Starra objavila je izdavačka kuća Random House.

XS
SM
MD
LG