Linkovi

Američka državna tajnica Hillary Clinton traži od srbijanskih čelnika da počnu razgovore s Kosovom


Američka državna tajnica Hillary Clinton traži od srbijanskih čelnika da počnu razgovore s Kosovom
Američka državna tajnica Hillary Clinton traži od srbijanskih čelnika da počnu razgovore s Kosovom

Srbijanski predsjednik Boris Tadić kaže da je njegova vlada spremna na razgovore s Prištinom o širokom spektru pitanja, ali da neće priznati neovisnost nove države

Američka državna tajnica Hillary Clinton zatražila je od srbijanskih čelnika jučer da počnu razgovore s Kosovom. Srbijanski predsjednik Boris Tadić kaže da je njegova vlada spremna na razgovore s Prištinom o širokom spektru pitanja, ali da neće priznati neovisnost nove države.

Dvije strane imaju dijametralnu suprotna stajališta o Kosovu, zemlji koju danas posjećuje američka državna tajnica. Međutim, susret državne tajnice s predsjednikom Tadićem bio je srdačan, a američka državna tajnica pohvalno se izrazila o umjerenosti vlade u Beogradu i nazvala Srbiju izvrsnim kandidatom za članstvo u Europskoj uniji. Gospođa Clinton je dodala da se dvije vlade još uvijek razilaze o nekim pitanjima, od kojih je najvažnije Kosovo. Rekla je da bi Beograd trebao obratiti pažnju na nedavne pozive Ujedinjenih naroda za dijalogom s kosovskim vlastima.

Hillary Clinton: Vjerujemo da rezolucija Ujedinjenih naroda od 9. rujna osigurava dobar temelj za smisleni dijalog između Prištine i Beograda koji će gledati prema budućnosti. Taj dijalog može i hoće biti koristan i za Kosovo i za Srbiju tako što će se pozabaviti svakodnevnim problemima, ali i dugotrajnim odnosima između vas.

Tadić i njegova vlada ne žele priznati Kosovo, međutim, poštuju prava albanske manjine u regiji i spremni su na razgovore o popuštanju napetosti. Srbijanski predsjednik dobio je pohvale od američke državne tajnice i za potvrdu odlučnosti njegove vlade da uhiti Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Inače američka državna tajnica jučerašnji je dan započela u Bosni i Hercegovini gdje je pozvala sve strane da prihvate reforme koje su potrebne za članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu. Gospođa Clinton održala je sastanak s tročlanim predsjedništvom Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a nakratko se na prijemu u američkom veleposlanstvu susrela i s Miloradom Dodikom, koji i dalje odbacuje pozive međunarodne zajednice za poboljšavanjem odnosa među etničkim zajednicama u BiH.

XS
SM
MD
LG