Linkovi

Da li će zdravlje Hillary Clinton biti jedno od pitanja kampanje 2016?


New York Post je članak o komentaru republikanskog stratega Karla Rove-a o zdravstevnom stanju Hillary Clinton, naslovio riječima oštećenje mozga.

Pristalice bivše državne tajnice Hillary Clinton su se prošle sedmice našli uvrijeđenim kada je istaknuti republikanski strateg doveo u pitanje njeno zdravlje , u vrijeme kada se sve češće spekulira oko mogućnosti njene kandidature za predsjednika 2016. Novinar Glasa Amerike Jim Malone donosi prilog o tome kako bi mogla izgledati predsjednička kampanja 2016.

New York Post je članak o komentaru republikanskog stratega Karla Rove-a o zdravstevnom stanju Hillary Clinton, naslovio riječima oštećenje mozga. Clintonova nije odgovorila na njegov komentar tokom svog govora u petak. Ona je naime bila podvrgnuta tretmanu zbog ugruška krvi 2012 nakon što je pretrpila potres mozga usljed pada u kući. Bivši predsjednik Bill Clinton se nasmijao na izjavu Karla Rove-a i rekao da je njegova supruga dobrog zdravlja.

Oni sada kažu da ona ima oštećenje mozga. Ako je to istina, onda sam ja u jako lošem stanju, jer je ona još uvijek oštrijeg uma nego ja, rekao je Bill Clinton.

Rove je bio glavni politički savjetnik bivšem predsjedniku George W. Bushu i nastojao je razjasniti svoj komentar na stanici Fox News.

Nisam rekao da ima oštećenje mozga. Ona je imala ozbiljnu zdravstvenu situaciju. To će se postaviti kao pitanje u utrci 2016, bez obzira da li se to njoj sviđa ili ne, rekao je Karl Rove.

Clintonova kaže da će do kraja godine odlučiti da li da uđe u predsjedničku utrku. Demokratska analitičarka Celinda Lake kaže da se mogu očekivati dodatni napadi ukoliko Clintonova odluči da se kandidira za predsjedničku utrku.

Upravo kako su ljudi komentarima napadali Obamu, tako će napadati i nju, ali ona je jaka, ona to može podnijeti. Ona to zapravo godinama podnosi, kaže Celinda Lake.

Dosije Hillary Clinton kao državne tajnice će se naći pod novom lupom specijalnog odbora kojeg su uspostavili republikanci u Zastupničkom domu koji treba istražiti teroristički napad na američku misiju u Bengaziju u Libiji 2012, u kojem je poginulo četvero Amerikanaca. Clintonova je stala u odbranu svog odnosa prema tom incidentu tokom senatskog svjedočenja 2013.

Je li to bilo zbog prosvjeda ili zbog toga što je neko jedne noći odlučio da se prošeta i ubije nekoliko Amerikanaca? U čemu je u ovom trenutku razlika?, rekla je Hillary Clinton.

Njoj su dobro poznati napadi republikanaca tokom osam godina koje je provela kao prva dama, kaže stručnjak instituta American Enterprise Karlyn Bowman.

Postoji baza protivljenja Hillary Clinton. To je dio republikanske konzervativne baze, i to nije bez posljedica, ali mislim da ona u ovom trenutku izgleda kao dosta jak kandidat, kaže Karlyn Bowman.

Knjiga Hillary Clinton o njenom vremenu provedenom na poziciji državne tajnice, nazvana Hard Choices, Težak izbor, biće objavljena sljedećeg mjeseca.
XS
SM
MD
LG