Linkovi

Nenajavljeni posjet državne tajnice Hillary Clinton Pakistanu


Državna tajnica Clinton i admiral Mullen
Državna tajnica Clinton i admiral Mullen

Šefica američke diplomacije izjavila da Pakistan mora u bliskoj budućnosti poduzeti odlučne korake u borbi protiv terorizma

Američka državna tajnica Hillary Clinton kaže da su odnosi između Sjedinjenih Država i Pakistana na prijelomnoj točki i da Pakistan mora u bliskoj budućnosti poduzeti odlučne korake u borbi protiv terorizma. Gospođa Clinton nije naznačila te korake danas tijekom kratkog i nenajavljenog posjeta Islamabadu, koji je bio usmjeren na popravljanje odnosa između dviju zemalja nakon što su američki specijalci ubili Osamu bin Ladena na pakistanskom teritoriju.

Državna tajnica je najviši američki dužnosnik koji posjećuje Pakistan nakon bin Ladenova ubojstva 2. svibnja. Pakistanski čelnici su ogorčeni ovom američkom operacijom, dok neki američki dužnosnici postavljaju pitanje kako se čelnik al-Qaide mogao skrivati u Pakistanu a da ga tamošnje vlasti nisu otkrile. Međutim, Hillary Clinton je na današnjoj tiskovnoj konferenciji rekla da nema "baš nikakva dokaza da je bilo tko u vrhu pakistanske vlade znao gdje živi" Bin Laden. Ipak, američka državna tajnica zatražila je od pakistanskog predsjednika Asifa Alija Zardari i premijera Yusufa Raze Gilanija da učine više u borbi protiv terorizma.

Gospođa Clinton je primijetila da Pakistan ima odgovornost za uspostavljanje mira u Afganistanu tako da pomogne u sprječavanju pobunjenika da "vode rat s pakistanskog teritorija". Državnu tajnicu u ovoj je posjeti pratio admiral Mike Mullena načelnik Združenog stožera svih rodova američke vojske. Kao rezultat ovog posjeta Središnja obavještajna agencija CIA dobila je pristup kompleksu u kojem je likvidiran bin Laden kako bi njeni forenzičari mogli provesti dodatna istraživanja.

XS
SM
MD
LG