Linkovi

Državni sekretar Clinton oštro kritizirala zemlje istočne Evrope i Centralne Azije


Državni sekretar Hillary Clinton sa irskim predsjednikom Michael D. Higginsom
Državni sekretar Hillary Clinton sa irskim predsjednikom Michael D. Higginsom
Američki državni sekretar Hillary Clinton je tokom sastanka sa aktivistima za ljudska prava u Dublinu oštro kritikovala zemlje istočne Evrope i Centralne Azije, navodeći da nazaduju u demokratskim reformama,dok je za Rusiju rekla da pokušava da , kako se izrazila, re-sovjetizuje istočnu Evropu i Centralnu Aziju kreirajući Euroazijsku Uniju.

Ona je istom prilikom ukrajinske izbore nazvala najvećim razočarenjem ove godine, i korakom unazad za demokratiju.

Clintonova je nakon toga razgovarala sa predstavnicima članova OSCE-a i rekla da se sve više brine za budućnost OSCE-a, koji je od svog osnivanja tokom hladnog rata igrao ključnu ulogu u promovisanju ljudskih prava.

Ona se potom osvrnula na sistematsko gušenje ljudskih prava u Bjelorusiji, restrikcije religijskih sloboda u Tadžikistanu, Turkmenistanu, Uzbekistanu i Kazahstanu gdje je nedostaje i nezavisnost pravosudja, transporentnost izbora i vrše se napadi na novinare.

Državni sekretar Clinton je takodjer kritikovala prisutnost antisemitizma i diskriminacije Roma, imigranata i homoseksualaca u zemljama istočne Evrope.Ona je takodjer ukazala na nazadovanje demokratije u Madjarskoj , kao i izazove ustavnim procedurama u Rumunjskoj.
XS
SM
MD
LG