Linkovi

Državni sekretar Clinton oštro kritizirala zemlje istočne Evrope i Centralne Azije


Državni sekretar Hillary Clinton sa irskim predsjednikom Michael D. Higginsom
Američki državni sekretar Hillary Clinton je tokom sastanka sa aktivistima za ljudska prava u Dublinu oštro kritikovala zemlje istočne Evrope i Centralne Azije, navodeći da nazaduju u demokratskim reformama,dok je za Rusiju rekla da pokušava da , kako se izrazila, re-sovjetizuje istočnu Evropu i Centralnu Aziju kreirajući Euroazijsku Uniju.

Ona je istom prilikom ukrajinske izbore nazvala najvećim razočarenjem ove godine, i korakom unazad za demokratiju.

Clintonova je nakon toga razgovarala sa predstavnicima članova OSCE-a i rekla da se sve više brine za budućnost OSCE-a, koji je od svog osnivanja tokom hladnog rata igrao ključnu ulogu u promovisanju ljudskih prava.

Ona se potom osvrnula na sistematsko gušenje ljudskih prava u Bjelorusiji, restrikcije religijskih sloboda u Tadžikistanu, Turkmenistanu, Uzbekistanu i Kazahstanu gdje je nedostaje i nezavisnost pravosudja, transporentnost izbora i vrše se napadi na novinare.

Državni sekretar Clinton je takodjer kritikovala prisutnost antisemitizma i diskriminacije Roma, imigranata i homoseksualaca u zemljama istočne Evrope.Ona je takodjer ukazala na nazadovanje demokratije u Madjarskoj , kao i izazove ustavnim procedurama u Rumunjskoj.
XS
SM
MD
LG