Linkovi

Clinton: 'Sve su opcije na stolu za rješenje libijske krize'


Hillary Clinton i britanski ministar vanjskih poslova William Hague na zasjedanju Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Ženevi, 28. veljače 2010.
Hillary Clinton i britanski ministar vanjskih poslova William Hague na zasjedanju Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Ženevi, 28. veljače 2010.

Sankcije Europske unije uključuju embargo na oružje, zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za Gadafija i njegove najbliže suradnike

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da su "sve opcije na stolu", dok Sjedinjene Države istražuju raspoložive mogućnosti za poduzimanje akcije da se zaustavi brutalna kampanja libijske vlade protiv njenih građana. Američka državna tajnica je izjavila na tiskovnoj konferenciji u Ženevi, gdje sudjeluje u radu Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava, kako je libijski čelnik Moamer Gadafi izgubio "legitimitet da vlada" i mora napustiti položaj "bez ikakvog odgađanja". Dodala je kako Sjedinjene Države surađuju sa svojim partnerima kako bi se pokrenuo djelotvoran odgovor na krizu u Libiji.

Hillary Clinton je rekla kako su Sjedinjene Države izdvojile dodatnih 10 milijuna dolara izvanredne pomoći kako bi se pružila podrška organizacijama na terenu u Libiji i da odmah šalju dvije ekipe kako bi pomogle raseljenim osobama na libijskim granicama s Egiptom i Tunisom. U međuvremenu su dužnosnici Europske unije na sastanku u Bruxellesu rekli kako je unija pristala na paket mjera protiv libijskog čelnika Moamera Gadafija, pojačavajući mjere koje je usvojilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Dužnosnici kažu da sankcije Europske unije uključuju embargo na oružje, zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za Gadafija i njegove najbliže suradnike – mjere koje su uključena i u rezoluciji Vijeća sigurnosti usvojenoj u subotu. Inače, ministri vanjskih poslova Europske unije i njihove kolege danas su održali sastanak na margini zasjedanja Vijeća Ujedinjenih naroda u Ženevi kako bi koordinirali dodatne korake protiv Gadafija.

XS
SM
MD
LG