Linkovi

Hillary Clinton obećala da će raditi na postizanju šireg međunarodnog priznanja za Kosovo


Državna tajnica Clinton i premijer Thaci na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Prištini
Državna tajnica Clinton i premijer Thaci na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Prištini

Sjedinjene Države vjeruju da je odluka Međunarodnog suda pravde jednom zauvijek riješila pitanje neovisnosti Kosova

Američka državna tajnica Hillary Clinton obećala je tijekom jučerašnjeg posjeta Prištini da će raditi na postizanju šireg međunarodnog priznanja za Kosovo. Bio je to prvi posjet šefa američke diplomacije ovoj zemlji otkako je Kosovo proglasilo neovisnost 2008. Američka državna tajnica također naglasila američku podršku pravima srbijanske manjine u toj državi.

Državna tajnica Clinton dočekana je poput junaka od stotine stanovnika glavnog kosovskog grada dok se njena kolona zaustavila ispred skoro četiri metra visokog kipa njenog supruga – bivšeg predsjednika Billa Clintona – na bulevaru koji je također imenovan po njemu. U razgovorima s premijerom Hashimom Thacijem i drugim dužnosnicima američka je državna tajnica naglasila američku političku podršku Kosovu u njegovom traženju šireg međunarodnog priznanja i punom članstvu u europskoj uniji i NATO savezu. Na tiskovnoj konferenciji s Thacijem, gospođa Clinton je rekla kako sad kreće u Bruxelles, posljednju postaju svog četverodnevnog puta po Europi, s popisom zemalja koje će Sjedinjene Države pokušati uvjeriti da priznaju vladu u Prištini. Oko 70 zemalja priznalo je dosad kosovsku neovisnost, ali su neke članice Europske unije uočljivo izostale iz te skupine.

Gospođa Clinton je rekla da će se taj broj povećati nakon odluke Međunarodnog suda pravde kojem se podržava kosovski potez proglašenja neovisnosti. "Mislimo da je bitno nastaviti s povećavanje broja zemalja koje priznaju Kosovo, posebno nakon odluke Međunarodnog suda pravde, za koju mi mislimo da je jednom zauvijek riješila pitanje neovisnosti. Također vjerujem da je pristup koji zauzima vlada Kosova stvarno zavrijedio divljenje i podršku diljem svijeta".

Hillary Clinton, koja je prije Prištine posjetila Beograd, pozdravila je srbijansku predanost tome da obrati pažnju na apel Glavne skupštine Ujedinjenih naroda za otvaranjem dijaloga s Kosovom, iako je u utorak srbijanski predsjednik Boris Tadić ponovio odbijanje svoje vlade da prizna Kosovo.

Govoreći na istoj tiskovnoj konferenciji premijer Kosova Hashim Thaci rekao je da bi odluka Međunarodno suda pravde i rezolucija Ujedinjenih naroda trebala okončati rasprave o političkoj legitimnosti njegove države. Dodao je da je Kosovo spremno na angažman sa Srbijom s ravnopravnih pozicija. "Vidimo da se sad otvara novo poglavlje, da se otvara nova faza u odnosima države Kosovo i Srbije. Buduće poglavlje suradnje je otvoreno. Vrijeme je da se zatvori više od stoljeća dugi sukob između Srbije i Kosova" – rekao je kosovski premijer Thaci, dodajući kako je došlo vrijeme da se surađuje i gleda prema budućnosti.

Gospođa Clinton svoju podršku kosovskoj vladi uravnotežila je gestom prema kosovskim Srbima, čije se broj posljednjih godina drastično smanjio. Obraćajući se skupu gradonačelnika srbijanskih mjesta na Kosovu u Gračanici, američka državna tajnica je rekla da je očuvanje kulturnog i vjerskog nasljeđa u ovoj većinskoj muslimanskoj zemlji ključno za dugoročnu stabilnost Kosova. Hillary Clinton je dodala da će se zalagati za punu europsku integraciju balkanskih država na sastancima u Bruxellesu s prvom osobom Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton i na današnjem sastanku ministara obrane i vanjskih poslova zemalja članica NATO saveza.

XS
SM
MD
LG