Linkovi

Hillary Clinton traži od Kosova i Srbije da provode trgovinski sporazum


Državna tajnica Clinton s kosovskom predsjednicom i premijerom u New Yorku 19. rujna 2011.
Državna tajnica Clinton s kosovskom predsjednicom i premijerom u New Yorku 19. rujna 2011.

Američka državna tajnica susrela se u New Yorku s kosovskom predsjednicom Atifete Jahjaga i premijerom Hashimom Thacijem

Američka državna tajnica Hillary Clinton potiče Kosovo i Srbiju da provedu trgovinski sporazum nakon što je prošli mjesec izbio carinski spor između ovih dviju zemalja. Američka državna tajnica Hillary Clinton susrela se u New Yorku s kosovskom predsjednicom Atifete Jahjaga i premijerom Hashimom Thacijem.

Viši dužnosnik Državnog tajništva rekao je novinarima kako gospođa Clinton vjeruje da je trgovanje između Kosova i Srbije – gdje bi vodeću carinsku ulogu igrali europski carinici - u ogromnom interesu obiju zemalja. Isti je dužnosnik rekao kako provođenje trgovine nije političko pitanje, već ono koje vodi većem blagostanju i vladavini zakona u cijelom Kosovu.

Američka državna tajnica je također ponovila snažnu američku podršku kosovskoj suverenosti. Čestitala je kosovskim čelnicima na sve većem broju vlada koje priznaju njegovu neovisnost. Dosad su to učinile 82 države. Trgovinski spor između Kosova i Srbije izbio je prošli mjesec kad je kosovska vlada poslala vojnike na sjever zemlje da provedu zabranu uvoza iz Srbije. Do te je zabrane došlo nakon što je Srbija uvela embargo na robu iz Kosova.

XS
SM
MD
LG