Linkovi

Hillary Clinton najavila otvaranje 'virtualnog veleposlanstva' u Teheranu do kraja godine


Državna tajnica Hillary Rodham Clinton u State Departmentu 25. listopada
Državna tajnica Hillary Rodham Clinton u State Departmentu 25. listopada

Državna tajnica kaže da je vlada Irana diktatura i da SAD žele pružiti uvjeravanja Irancima kako su njihove aspiracije za slobodom legitimne

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je za Glas Amerike kako smatra da je vlada Irana diktatura i da Sjedinjene Države žele pružiti uvjeravanja Irancima kako su njihove aspiracije za slobodom legitimne. Američka je državna tajnica ovo izjavila u interviewu za perzijsku redakciju Glasa Amerike obraćajući se izravno iranskom narodu. Dodala je kako se nada da će Sjedinjene Države do kraja godine otvoriti online "virtualno veleposlanstvo u Teheranu".

Rekla je da Amerika jako želi poboljšavanje odnosa s Irancima i pozvala je iranske studente da "dođu studirati u Sjedinjene Države". Po njenim riječima, Washington traži načine kako da omogući Irancima da zaobiđu "elektronsku zavjesu" za koju je rekla da ju je Iran uveo kako bi spriječio online komunikaciju.

U razgovoru za popularni program Glasa Amerike namijenjen Iranu Parazit, Hillary Clinton je dodala da su sankcije Ujedinjenih naroda protiv Irana uvedene kako bi se "izvršio utjecaj i promijenilo ponašanje režima". Rekla je kako dokaza "ima na pretek" da tamošnja vlada nastavlja program nuklearnog oružja. Sankcije su nužne, rekla je Hillary Clinton, ali nisu zamišljene tako da prouzroče patnju iranskog naroda. Dodala je da međunarodna zajednica pokušava i dalje pregovarati o iranskom nuklearnom programu.

Državna tajnica je podsjetila da Sjedinjene Države imaju "vrlo pouzdane dokaze" o navodnoj zavjeri jednog Amerikanca iranskog podrijetla da se ubije veleposlanik Saudijske Arabije u Washingtonu. Nazvala je tu zavjeru šokantnom, dodavši kako se Washington nada da će Iran izručiti drugu osobu koja se sumnjiči u tom slučaju i koja je pripadnik elitne iranske jedinice Quds. Državna tajnica Clinton je rekla da Washington vidi "uznemirujući trend" u kojem pripadnici Iranske revolucionarne garde preuzimaju neke velike iranske kompanije, što – po njenim riječima – "u praksi znači da vojska preuzima sve veći dio upravljanja zemljom u svoje ruke".

XS
SM
MD
LG