Linkovi

Državni sekretar Clinton: Iranski režim se pretvara u vojnu diktaturu


Hillary Clinton sa članovima ekipe PNN programa Glasa Amerike
Hillary Clinton sa članovima ekipe PNN programa Glasa Amerike

Državni sekretar Hillary Clinton je dala ekskluzivni intervju programima Glasa Amerike na perzijskom jeziku

Američki državni sekretar Hillary Clinton je kazala za Glas Amerike da vjeruje da se režim u Iranu pretvarau diktaturu, i dodala da želi uvjeriti Irance da su njihove težnje za slobodom, legitimne.

Državni sekretar Clinton je dala intervju mreži TV programa Glasa Amerike na perzijskom jeziku, čak se u jednom trenutku obraćajući direktno iranskom narodu.


Ona je rekla da je iranska vlada praktički kreće ka tome da postane vojna diktatura što bi vodilo većoj represiji nad narodom

Jako me rastužuje kada pogledam u snagu i otpornosti iranskog naroda, njihovu kreativnost, njihov intelekt, historiju i kulturu, a s druge strane ograničeni, represivni režim koji pokušava kontrolirati sve što iranski narod čini.


Clintonova je rekla da bi Sjedinjene Države jako voljele popraviti odnose sa Iranom, a iako su nametnule sankcije na vladu, Sjedinjene Države su isto tako pokušale da stupe u razgovore s vladom u Teheranu.

Znam da su sankcije ponekad kontroverzne , ali su one dio ubjedjivačke diplomacije, i dolaze umjesto sukoba. Niko, govorim ispred svoje vlade, ne želi sukob, ali želimo da izvršimo odredjeni utjecaj i , nadamo se, tako promijenimo ponašanje režima. Dakle pokušali smo da se uključimo u kontakt , razgovore, i to do sada nismo uspjeli. Stoga smo pokušali upotrijebiti sankcije kako bismo stvorili uvjete koji bi natjerali iranski režim na razgovor i diplomatske kontakte.


Državni sekretar je takodjer poslala poruku mladima Irana:

Sjedinjene države nisu u svadji s vama. Mi želimo podržati vaše aspiracije, želje, i bili bismo presretni ako bi sutra režim u Teheranu promijenio stav i mišljenje i rekao, Znate šta, mi vršimo represiju nad brljantnim umovima naše mladosti, hajde da umjesto toga pustimo da mladost prosvjeta... Pokušaćemo pomoći kako god možemo, a to nam je i dužnost.

Gospodja Clinton je takodjer rekla da su sankcije nametnute Iranu zbog nuklearnog programa. Svako ima pravo koristiti nuklearnu energiju u civilne svrhe, kazala je gospodja Clinton, dodajući da je medjutim u slučaju Irana potpuno jasno da vlada radi na izradi nuklearnog oružja.
XS
SM
MD
LG